Yamaha prekinula post
7

Vinales pobjednik Velike nagrade Australije, incident Zarca i Marqueza

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Španski vozač u kraljevskoj Moto GP klasi Maverick Viñales pobjednik je Velike nagrade Australije, a mjesto na pobjedničkoj postolju pripalo je još Talijanima Iannoneu i Doviziosu.

Viñales je do pobjede došao sjajnom vožnjom u drugom dijelu trke, a treba reći da je veoma važan detalj današnje trke bio incident između Marqueza i Zarca zbog čega je ovogodišnji šampion morao odustati od trke.

Naime, Zarco je pokušao preteći Marqueza, ali je kasno zakočio, nakon čega je udario u zadnji dio njegovog motora i trka za francuskog vozača je bila završena. Srećom, njegov pad prošao je bez većih posljedica.

Zorco se nakon toga nije vraćao u trku, dok je Marquez zbog štete koja je nastala morao odustati. Upravo to je iskoristio Vinales koji je s vremenom 40:51.081 došao do pobjede.

Drugoplasirani Iannone imao je zaostatak od +1.543, dok je Dovizioso na trećoj poziciji trku završio sa zaostatkom +1.832. Valentino Rossi završio je na šestom mjestu, a zanimljivo, ovo je bila tek prva pobjeda Yamahe nakon Velike nagrade Holandije 2017. godine.