Izbor najboljeg sportiste BiH
0

Vidić, Džeko, Misimović, Alić ili Mekić?

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina će 16. decembra dobiti novog kralja i kraljicu sporta. Aktuelne najbolje iz 2008. godine, Memnuna Hadžića i Lusiju Kimani, naslijedit će sportisti koji su ušli u najuži krug kandidata za laureate.

U muškoj konkurenciji titulu najboljeg među najboljima ponijet će jedan od petorice nominovanih kandidata, koji su ušli u najuži krug. To su: Velibor Vidić (boks), Edin Džeko, Zvjezdan Misimović (fudbal), Hamza Alić (atletika) i Amel Mekić (džudo).

S druge strane, u konkurenciji za najbolju sportistkinju su: Dejana Knežević (rukomet), Larisa Cerić (džudo), Arnela Odžaković (karate), Sandra Mitrović (odbojka) i Žana Novaković (skijanje).

Svečana manifestacija, koju devetu godinu za redom organizuju "Nezavisne novine" i BHRT, a pod pokroviteljstvom Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, počinje 16. decembra u 20 sati u Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela "Holiday Inn" uz direktan TV prenos na državnoj televiziji.

Povodom ovog sportskog spektakla u utorak je u zgradi RTV doma održana konferenacija za medije na kojoj su govorili Mehmed Agović, direktor BHRT, Dragan Jerinić, zamjenik direktora "Nezavisnih novina", Goran Karać, urednik sportske redakcije "Nezavisnih novina" i Belmin Karamehmedović, urednik sportskog programa BHRT.

"Ovo je naš skromni doprinos razvoju vrhunskog sporta u BiH i način da se zahvalimo našim sportistima i sportiskinjama zbog kojih smo u 2009. godini bili ponosni. Želimo da svim sportistima na ovim prostorima pošaljemo dodatni impuls da budu još bolji u onom čime se bave te da doprinesemo omasovljavanju sporta u BiH", rekao je Jerinić.

Agović je naglasio da je ovaj Izbor najveća sportska manifestacija koja se održava u našoj zemlji.

"Zadovoljstvo mi je što ćemo i devetu godinu za redom organizovati ovaj veliki sportski spektakl. Istina je da će Izbor biti vrhunac dostignuća naših sportista, te da će i ove godine nagrade ponijeti oni koji su to svojim radom najviše zaslužili. Svu ljepotu sporta mogli smo vidjeti kroz nogometnu reprezentaciju BiH koja nam je svojim rezultatim ulila dodatnu volju za praćenje sporta u našoj zemlji. Imamo razloga da budemo ponosni na naše sportiste“, rekao je Agović.

O najboljima među najboljima odlučit će žiri, koji će zasjedati dva sata prije početka manifestacije. Plakete i priznanja bit će dodjeljene u 12 kategorija: najbolji sportista, najbolja sportistkinja, najbolje ekipe, najbolji treneri, najperspektivniji sportista, najperspektivnija sportistkinja, nagrada za razvoj sporta u BiH - sportska ličnost godine, nagrada za razvoj sporta u BiH – sportski gest godine, životno djelo, fair-play, najbolji sportista u sportu za invalide i najbolja ekipa u sportu za invalide.