sport
184

Victoria Cup 2015: Djevojčice pokretima pokazale spoj snage i umjetničke ljepote

Klix.ba
U Sportsko-rekreacionom centru "Srce" u Sarajevu jučer je održano takmičenje u ritmičkoj gimnastici Victoria Cup 2015.

U ovom sportsko-umjetničkom događaju učestvovalo je 180 ritmičarki iz klubova sa područja Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

"Djevojčice i djevojke, posebno najmlađe članice klubova, su ostvarile zapažene rezultate i još jednom pokazale da je cijela Bosna i Hercegovina zemlja ritmičke gimnastike u kojoj živi mnogo uspješnih ritmičarki - sportskih talenata, koje vole i uživaju u ovom veoma zahtjevnom, ali lijepom sportu", saopćili su organizatori.

Takmičenje je organizovao Klub ritmičke gimnastike "Victoria", a osim klubova iz BiH učestvovale su i ritmičarke prijatljeskog kluba "KG Budva" iz Crne Gore.

Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport, podijeljena u pet kategorija: baby, children, kadetkinje, juniorke i seniorke. Vježba se s rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) uz muziku. Takmičenja su podijeljena u A, B, i C programe. A i B programi su pojedinačne, a C grupne vježbe. Vrlo je zahtjevan sport koji zahtjeva i obuhvaća mnogo fleksibilnosti, baletnih i plesnih elemenata.