Potresna svjedočenja
36

Veliki skandal u Britaniji: Treneri sjedili na djevojčicama, zlostavljali ih i ponižavali

H. H.
Foto: Twitter / ilustracija
Foto: Twitter / ilustracija
Veliku Britaniju potresa veliki skandal nakon što je otkriveno da su treneri gimnastike fizički i psihički zlostavljali brojne djevojčice.

Istraga je sprovedena među više od 400 gimnastičara, a njih čak 40 posto prijavilo je fizičko, a 50 posto psihičko zlostavljanje.

Šefica istrage Anne Whyte je izvještaju objavila potresna svjedočenja sportista koji su rekli da su treneri znali punom težinom sjediti na leđima 7-godišnjih djevojčica i tjerali ih da tako rade vježbe.

"Elitna gimnastičarka morala je satima stajati u jednoj pozi na spravi jer se bojala napraviti novu vježbu. Drugi sportisti su na spravama znali stajati krvavi te u suzama, a jednoj djevojci naredili su da se penje na uže u trenutku kad je željela otići u WC", piše Whyte i nastavlja:

"Šamarali su djecu ako su smatrali da ih ne slušaju i urlali im u lice. Ona djeca koja su plakala morala su se satima gledati u ogledalo, a niz sportista rekao je da im treneri nisu dali da jedu i piju vodu pa su hranu sakrivali u čarape i ostalu opremu".

Također, otkriveno je 30 prijava za seksualno zlostavljanje, a tri četvrtine gimnastičara koji su prijavili zlostavljanje u trenutku kad se ono dogodilo su bile mlađe od 12 godina.