sport
0

Velika pogreška Iana Thorpea

NINA
Najbolji plivač svijeta, Australac Ian Thorpe, u Ateni neće braniti titulu olimpijskog pobjednika na 400 metara slobodno, budući da je danas na prvenstvu Australije, koje je ujedno i kvalifikacijsko natjecanje za Olimpijske igre, napravio pogrešku kakva do sada nije zabilježena na vrhunskim takmičenjima.

Svjetski rekorder na 400 metara slobodno se u trenutku kada je starter dao znak za početak utrke poskliznuo i bućnuo u vodu te je prema pravilima automatski bio diskvalificiran. Njegova žalba na odluku sudaca nije usvojena, jer za to nije bilo osnove tako da će reprezentacija Australije u Ateni ostati bez jedne sigurne medalje.

Nekoliko sati kasnije Olimpijski odbor Australije (OKA) je priopćio da ne postoji način da se Thorpe naknadno ubaci u reprezentaciju.

"Svjesni smo da ostajemo bez planirane medalje, ali više se ništa ne može uraditi. Čak i ako neko odustane od puta u Atenu, ne bi ga mogao zamijeniti Thorpe, jer je bio diskvalificiran. Na sreću, predstoje još natjecanja na 200 i 100 metara i sigurni smo da će on izboriti mjesto u timu u tim disciplinama", izjavio je predstavnik za medje OKA Mike Tancred.

U izostanku Thorpea, prvak Australije na 400 slobodno postao je Grant Hackett.