Sjajan rezultat
77

Velika pobjeda Lune Jusufović na Bečkom dresurnom takmičenju "Viennese Pony Championship 2023"

S. G.
Na prestižnom Bečkom takmičenju u dresurnom jahanju, Viennese Pony Championship 2023 održanom 18 – 20.08., mlada i talentovana Luna Jusufović iz Konjičkog kluba Sarajevo zasjenila je sve svoje konkurente, ostvarujući pobjedu u velikoj konkurenciji jahača iz Austrije.

Uoči ovog velikog postignuća, Luna i njen pony, Night Sky, u takmičarskoj sezoni 2023 u Austriji su već biljezili značajne rezultate.

Prve pobjede su ostvarili na dresurnom turniru Young Stars Dressage Cup u Amstettenu gdje su osvojili prvo mjesto. Nakon toga uslijedilo je takmičenje u Grazu, Styria Cup Dressage gdje su se izborili za impresivno drugo mjesto u velikoj konkurenciji.

Vrhunac takmičarske sezone u Austriji je Lunin nastup na trodnevnom Bečkom poni šampionatu gdje je iz dana u dan dominirala u jahaćoj areni te odnijela titulu dresurnog šampiona grada Beča u poni kategoriji.

Ova pobjeda predstavlja najveće dostignuće bosansko hercegovačkog konjičkog sporta do sada koje je plod organizovanog projekta mentorske saradnje Konjičkog saveza Austrije i Konjičkog saveza BiH.

Takmičenja u Austriji za Lunu i Sky su završila pobjedama na turniru u Beču, Equestrian Centre Austrija na kojem je nastupila u 7 utakmica na kojima je osvojila 6 prvih mjesta.

Najveći sportski izazov tek prethodi u septembru 2023. godine gdje će Luna braniti boje Bosne i Hercegovine na Balkanskom konjičkom dresurnom šampionatu u Atini, što je prvi nastup naših sportista na jednom takvom medjunarodnom šampionatu.

Ovo nije bio samo trenutni bljesak. Luna i njen poni Night Sky kontinuirano su pokazivali izvanredne performanse, gdje su u jahaćoj sezoni 2022. osvojili čak četiri prva mjesta na dresurnim takmičenjima u Republici Hrvatskoj.

Iza Lune stoji Konjički klub Sarajevo koji svoje aktivnosti obavlja u Konjičkom centru LazyHorse, klub je osnovan 2009 a njegovi rezultati su ga promovisali kao simbol izvrsnosti u konjičkim sportovima u BiH.

Za svoja dosadašnja sportska dostignuća Luni je u novembru 2022. uručena nagrada Sarajevska pahuljica.