100-godišnji klub
1k

Veležov put od ledine u Vrapčićima do veleljepne nogometne arene

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Stadion Rođeni (Foto: G. Š./Klix.ba)
FK Velež, koji gradi savremenu sportsku arenu u mostarskom naselju Vrapčići, ovom kapitalnom investicijom, kao i uspjesima koje bilježe mostarski Rođeni, koji su nakon rata svoj rad počeli na ledini, plijeni pažnju šire javnosti i čini ponosnim vjerne navijače.
Uoči velikog jubileja ove godine, kad mostarski Rođeni slave 100 godina postojanja, mnogi se prisjećaju slavnih trenutaka i velikih imena koja su u svijetu nogometa proslavili Mostar pa i cijelu državu, ali je neizostavna i priča o najtežim trenucima poraća, iz kojih se izdižu poput feniksa.


Usljed ratnih zbivanja Velež je ostao bez gradskog stadiona Pod Bijelim brijegom, gdje je stalno igrao, nakon čega je klub bio primoran tražiti novu lokaciju za nastavak rada.

Tada se ukazala mogućnost da se igra na stadionu fabričkog kluba Đuro Salaj u Vrapčićima, koji se prije rata takmičio u hercegovačkoj zoni i koji je imao preduslove za pravljenje stadiona koji će zadovoljavati sve neophodne pripreme za odigravanje utakmica na najvišem nivou.

Inicijator izgradnje tog stadiona bio je potpredsjednik uprave Đuro Salaj i predsjednik istoimenog nogometnog kluba Osman Zoran Potur.

On je ujedno i "otac" Veležove nogometne Arene, koja svakim danom sve više dobiva na ljepoti i koja bi za koju godinu mogla biti i najljepši nogometni stadion u BiH pa možda i šire.




Potur je s našom ekipom posjetio gradilište gdje se južna tribina stadiona Rođeni gradi punom parom uz nekadašnju fabriku pamuka, što mu je uzburkalo emocije i vratilo broja sjećanja.

"Po ovako lijepom danu naći se ovdje pored Veležovog stadiona, to budi emocije u meni. Ja sam 1986. godine bio predsjednik FK Đuro Salaj, koji se takmičio u regionalnoj ligi, i tada samo odlučili da počnemo graditi stadion. Ja sam bio prvi zagovornik i predsjednik koji je osigurao i novac", kaže nam vidno emotivan Potur.

Priča nam kako je u to vrijeme građena i Hidroelektrana Mostar i kako su koristili takozvani "bofl" beton za pravljenje stadiona.

"Tada je pokojni Velimir Jelinić iz Parkova dao recepturu za travnjak i postavili smo fantastičan tampon od skoro metar, tako da sada Velež nema problema na stadionu kad su kiše, jer sva voda prođe do dna. To je bio početak, a sada je ovo sasvim drugačije. Sada je zaista veliki ponos. Drago mi je da Velež napreduje, da ide naprijed, jer jedan dio, jedno malo zrnce i moje energije je utkano u ovaj stadion i u FK Velež, koji pratim od svoje četvrte godine", kazao je Potur za Klix.ba ponosan da je baš on svojevrsni otac Arene voljenog kluba iz rodnog mu Mostara.