Mostar
0

Večeras skokovi sa Starog mosta

Sarajevo-x.com
U organizaciji Kluba skakača u vodu 'Mostari' završene su pripreme za 443. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta i sve je spremno za početak.

Ovogodišnja manifestacija Skokovi sa Starog mosta je višednevna i traje od petka. Ove godine uvrštene su neke novine, a naglasak je stavljen na na internacionalnu likovnu koloniju, koja će se odvijati u ambijentu Starog grada, sa gostima iz Bihaća, Bugojna, Metkovića, Crne Gore, te 12 gostiju iz ostalih zemalja svijeta. Kolonija traje od petakado nedjelje.

I ove godine, učesnici će skakati u dvije discipline - na noge i na glavu, što je skok poznatiji kao tradicionalna mostarska 'lasta'. Međutim, po prvi put, dva posebna žirija ocjenjivat će ove dvije discipline.

Što se tiče prijava, veliki je odziv iz drugih zemalja, tako da su se do sada prijavili skakači iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, a skakači s Kosova za sada imaju probleme s vizama, tako da nije siguran njihov dolazak. Prijavljeno je 90 skakača u obje discipline.

Sa preduzećem Hidroleketrane na Neretvi dogovoren je vodostaj rijeke tokom ove manifestacije, te samih skokova, tako da će vodostaj Neretve biti uz ljetni minimum, uvećan za pola metra.