sport
11

Večeras će biti poznat domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine

Anadolija
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) večeras će u Buenos Airesu proglasiti grad domaćina koji je dobio organizaciju Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2020. godine.

Među gradovima koji su predali zahtjev za organizaciju Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2020. godine nalaze se Istanbul, Tokio i Madrid.

Ceremoniji otvorenja proglašenja pobjednika grada domaćina prisustvuju broje svjetske delegacije među kojima se nalazi i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, španski princ Felipe, princ Monaka Albert II, i brojni sportisti i ugledni gosti.

Predsjednik MOK-a Jacques Rogge tokom obraćanja prisutnima izjavio je da je vrlo značajno koji grad će večeras dobiti organizaciju olimpijskih igara 2020. godine.

“Vrlo je značajno da nastavimo sa organizacijom olimpijskih igara jer se na taj način promoviše sport u svijetu”, kazao je Rogge.

Inače, konačna odluka će biti donesena u 22 sata po srednjoevropskom vremenu, nakon što gradovi kandidati prikažu njihove prezentacije.

Tursku na sastanku sa Olimpijskim komitetom predstavlja delegacija Istanbula 2020, na čijem čelu se nalazi premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

U vrijeme stalne globalne ekonomske nesigurnosti, Madrid konkurira po treći, uzastopni put, Tokio po drugi put zaredom, a Istanbul po peti put ukupno.

U početku je za Igre 2020. godine konkuriralo šest gradova, ali je Rim otpao kada je italijanska Vlada odbila dati finansijske garancije, dok je MOK prošle godine, u sužavanju izbora, odbacio prijedloge iz katarske Dohe i azerbejdžanskog Bakua.