sport
13

Večeras 70. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Narodnom pozorištu će večeras od 20 sati biti održan 70. izbor najuspješnijeg sportiste i sportske ekipe Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, koji organizuje Sportski savez BiH.

Uoči večerašnjeg izbora u prostorijama Sportskog saveza BiH je održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Branislav Crnogorac i potpredsjednik Sabahudin Fejzić.

"Slavimo 70. izbor sportiste godine, koji je izbor sa najdužom tradicijom. Ponosimo se činjenicom da smo 2001. godine sportistom stoljeća proglasili Mirzu Delibašića. Iz godine u godinu radimo na evaluaciji izbornih pravila i uvodimo nove kategorije", izjavio je Crnogorac.

"Uspjeli smo održati tradiciju ove manifestacije, pa i za vrijeme rata. Bilo je teško tada, ali je teško i danas kada je u pitanju sport. Ipak, mi pokušavamo i trudimo se da animiramo javnost i sklonimo našu mladost sa ulica. Nadamo se da će među sportistima prepoznati svoje idole i skloniti se s ulica. To je i naš glavni cilj", rekao je Fejzić.

Na večerašnjem događaju će biti proglašen najuspješniji sporista paraolimpijskih sportova, najuspješnija ekipa paraolimpijskih sportova, najuspješnija muška ekipa, najuspješnija ženska ekipa, najuspješnija državna selekcija, najuspješnija državna selekcija (sportske igre), najuspješniji junior, najuspješnija juniorka, najuspješniji trener, najuspješnija sportiskinja, najuspješniji sportista te sportista godine.

Bit će dodijeljena i specijalna priznanja "Sportske nade", priznanja za razvoj i unapređenje sporta u bih, priznanje za postignuti rezultat u konkurenciji veterana, kao i specijalna nagrada za ostvareni sportski rezultat u 2014. godini.

Tokom ceremonije će biti dodijeljena nagrada "Ambasador sporta", kao i posebno priznanje "Mirza Delibašić", Pripremljena je i specijalna nagrada namijenjena TOP sportistima u 2014. godini.