Finale NFL-a
10

Večeras 55. Super Bowl: Kansas brani titulu protiv Tampa Baya, Mahomes i Brady u centru pažnje

H. H.
Mahomesa se smatra budućom najvećom zvijezdom i neko ko bi mogao ugroziti Bradyjev status
Mahomesa se smatra budućom najvećom zvijezdom i neko ko bi mogao ugroziti Bradyjev status
U 55. izdanju Super Bowla na stadionu Raymond James u Tampi na Floridi igrat će branitelji naslova Kansas City Chiefsi i domaći Tampa Bay Buccaneersi. Meč je na programu u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 0.30 sati po srednjeevropskom vremenu.

I dok je Kansas bio jedan od favorita za samu završnicu i ima priliku da odbrani naslov iz prošle sezone, plasman Tampa Baya u finale je iznenađenje za mnoge, pogotovo što su prva ekipa nakon deset godina koja je do finala stigla s tri gostujuće pobjede u play-offu.

Finalni meč bit će okršaj dvojice sjajnih quarterbackova, čiji se duel dugo čekao. Dvadesetpetogodišnjeg Patricka Mahomesa (Kansas City) i 43-godišnjeg Toma Bradyja (Tampa Bay), kojem će to biti čak 10. Super Bowl u kojem će tražit svoj sedmi naslov prvaka.

Upravo je legendarni Brady, koji je prošle godine nakon 20 sezona napustio New England Patriotse, transformisao Buccaneerse u pobjednički tim jer je prije njegovog dolaska ekipa Tampa Baya imala samo 38.7 posto pobjeda u historiji, a čak 12 sezona u nizu nisu igrali ni play-off.

S druge strane, Mahomesa stručnjaci smatraju budućom najvećom NFL zvijezdom i kao nekoga ko bi mogao ugroziti Bradyjev rekord od šest osvojenih naslova prvaka i status "najvećeg" svih vremena.

U regularnom dijelu sezone njih dvojica su imala sličan učinak. Brady je bacanjima osvojio 4633 jarda uz 40 dodavanja za polaganje, dok je Mahomes bacio za 4740 uz 38 dodavanja za polaganje.

Vrijedi spomenuti da je uoči finala u NFL Kuću slavnih primljen i Peyton Manning, Bradyjev najveći rival, što bi možda moglo biti dodatni motiv za legendarnog quarterbacka da i u poznim godinama pokaže da je ipak on najbolji u historiji ovog sporta.

Ulogu blagog favorita imaju Chiefsi koji su slavili i u međusobnom meču odigranom upravo u Tampi krajem prošle godine, a bilo je 27:24. Večeras će imati priliku odbraniti naslov i nakon 16 godina postali bi prva ekipa koja je to uspjela.

Najveći sportski spektakl u Americi ove će godine biti u puno drugačijem izdanju nego inače. Na tribinama Raymond James stadiona u Tampi (kapacitet 75.000) tokom nedjeljnog Super Bowla, bit će 25.000 gledalaca zbog pravila vezanih uz borbu protiv pandemije koronavirusa.

Na tribinama će biti i 7.500 zdravstvenih radnika koji su se cijepili protiv virusa COVID-19.

Iako će tribine većim dijelom biti prazne, i ove će se godine u poluvremenu održati kratki koncert, a u popularnom Half Time Showu nastupit će kanadski pjevač Weeknd, poznat po tome što u svojim nastupima "pomiče granice kreativnosti".

Američku himnu prije početka utakmice izvest će Eric Church i Jazmine Sullivan.