sport
49

Vaterpolo veterani iz Sarajeva i Beograda rivali u bazenu, a veliki prijatelji "na suhom"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Neki od najboljih amaterskih sportskih susreta proizvod su starih prijateljstava. Sport liječi dušu i tijelo, a ako se uz to spoji i zadovoljstvo dobrog druženja, kombinacija je sigurno dobitna.

Takav je bio i jučerašnji vaterpolo susret dvaju ekipa iz Sarajeva i Beograda, Vučka i Pijanih Somova. Veterani ove "vodene" igre okupili su se na sarajevskom bazenu Otoka, kako bi u prijateljskoj utakmici odmjerili snage. Prijateljstvo dva momka iz studentskih dana dovelo je do ovog susreta i borbene vaterpolo utakmice.

Aleksandar Ristić i Igor Radonja zajedno su studirali u Beogradu. Kada se Radonja vratio nazad u Sarajevo, održao je kontakt sa prijateljem iz studentskih dana. Osim fakulteta, spajala ih je i ljubav prema vaterpolu. Sada već veterani, odlučili su spojiti svoje dvije ekipe i odmjeriti snage na terenu, tj. u bazenu.

Kako je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazao Ristić, Pijani Somovi ekipa su od četrdesetak vaterpolista, amatera i veterana, koji uživaju u ovoj igri i popratnoj zabavi koju ona donosi. Putuju po svijetu, a čak se i takmiče na amaterskim i veteranskim turnirima.

"Mnogi od nas nisu nikad bili u Sarajevu. Odlučili smo doći i ovamo, pa sam dogovorio sa prijateljem susret. Utakmica je bila odlična, i jedna i druga ekipa borile su se za pobjedu. Ipak, kako je susret prijateljski, tako je i rezultat bio neriješen", rekao je Ristić.

Pijani Somovi redovno treniraju, dodao je Ristić, pa tako barem dva puta sedmično na jednom od beogradskih bazena igraju utakmice sa drugim veteranskim ekipama.

"Ovo je odličan način da se družimo i opustimo. Pored toga, zaista smo kao jedna mala porodica i uvijek pazimo jedan na drugog“, istakao je Ristić.

Iako vaterpolo ne igraju aktivno već više od dvije godine, Radonja je kazao kako je tim ponovo okupio brzo, a ekipa je bila veoma uzbuđena zbog ovog susreta.

"Ponovo smo trenirali kao nekada i pripremali smo se za ovu utakmicu. Neki od nas stigli su čak iz Neuma i Crne Gore, kako bismo danas ponovo svi bili na okupu. Hvala i ekipi iz Beograda na odličnoj utakmici, ali mislim da su snage zaista jednake bile na terenu i neriješeni rezultat i jeste realan“, kazao je Radonja kroz smijeh, pohvalivši borbeni duh protivničke ekipe.

Nakon jednosatnog susreta, iako poprilično iscrpljeni, timovi nisu bili razočarani neriješenim rezultatom. Domaćini su kazali kako gostima žele pokazati i druge čari Sarajeva, a planiraju i danas (nedjelja, 9. novembra) odigrati revanš susret.