Traže finansijsku pomoć
167

Vaterpolistima Invictuma i ove godine zbog novca upitan nastup u Evropi, za sada im samo pomogla jedna institucija

E. B.
Vaterpolo klub Invictum je kroz svojih šest godina postojanja ostvario izuzetno zapažene rezultate u svim rangovima takmičenja, a drugu godinu zaredom su izborili nastup u Evropi. No, prošle godine nisu igrali evropske utakmice zbog nedostatka finansija, a i ove je sve pod znakom pitanja.

Obzirom da je prije tri godine osnovan seniorski tim, vaterpolisti Invictuma su ostvarili potpuno dominaciju u ligi Kantona Sarajevo i Federaciji. Prošle godine kao i ove vaterpolisti Invictum su omogućili učešća u Evropi.

"Sve ovo zvuči normalno za jedan sportski kolektiv, treniraš, imaš rezultate i ideš na viši rang. Zapravo nije pozadina uspjeha tako jednostavna, obzirom da je vaterpolo u Sarajevu reaktiviran prije 14 godina te da grad od 300.000 stanovnika ima jedan bazen za treniranje, na kojem u isto vrijeme trenira 30 plivačkih klubova, četiri vaterpolo kluba te rekreacija za stanovništvo na jednoj trećini plivališta. VK Invictum je najmlađi klub, bitno je spomenuti i najtrofejni sarajevski kolektiv, kao i klub koji broji više od 100 članova ali definitivno trenira u najtežim uslovima.

Juniorske selekcije su podijeljene na jutarnje i popodnevne termine u periodu kada su najveće gužve u gradu, dok seniori treniraju u jednoj pruzi, obzirom da je prostor vaterpolo terena zauzet od strane drugih vaterpolo klubova. Ono na šta smo svi ponosni jeste da su seniori iz te jedne pruge stigli klubove iz države koji imaju drastično više finansija i bolje uslove za treniranje.

Igrači koji čine seniorski tim su veliki ljubitelji vaterpola koji igraju iz ljubavi bez ikakvih primanja i stipendija. U suštini oni su zadovoljni, ali im moramo omogućiti da igraju, da promovišu vrijednosti sporta, svoj grad, državu, daju nadu mladim generacijama da postoji svrha zašto se baviti vaterpolom u glavnom gradu BiH.

Prošle godine nismo mogli ispisati historiju vaterpola u Sarajevu jer nije bilo dovoljno finansijske podrške za odlazak na evropske kvalifikacije. Našem klubu je potrebno 30.000 KM za učestvovanje na pomenutom takmičenju. Ove godine smo nastavili sa rezultatima i želimo iskoristiti priliku i otići.

Od velike važnosti je što nas je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo da finansiramo kotizaciju takmičenja, ali to nije dovoljno za naš odlazak. Od velikog značaja bi bilo da Sarajevo ima predstavnika na jednom tako velikom takmičenju.

Nažalost, ekipini sportovi u našem gradu stagniraju, mali broj predstavnika imamo iz Sarajeva u nogometu, košarci... Ali dajmo šansu i vaterpolu, pa će se kroz trud zalaganje i rad ostvariti i veći ciljevi.

Ovim putem molimo i ostale institucije da pomognu našim vaterpolistima da odu na evropske kvalifikacije", poručili su iz VK Invictum.