Olimpijski bazen u Sarajevu
0

Vaterpolisti Primorca osvojili turnir na Otoci

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Vaterpolisti Primorca iz Herceg Novog pobjednici su Prvog međunarodnog turnira evropskih šampiona "Sarajevo Champions Challenge 2009", koji je protekla tri dana igran na Olimpijskom bazenu Otoka.

U finalnoj utakmici aktualni evropski prvak danas je pobijedio zagrebačku Mladost, najtrofejniji evropski klub, sa 7:5.

U utakmici za treće mjesto ekipa Juga iz Dubrovnika pobijedila je Cattaro iz Kotora sa 13:7, dok je u susretu za plasman na peto mjesto Jadran iz Herceg Novog bio bolji od istoimene ekipe iz Splita sa 14:7.

Konačni poredak:1. Primorac (Herceg Novi), 2. Mladost (Zagreb), 3. Jug (Dubrovnik), 4. Cattaro (Kotor), 5. jadran (Herceg Novi), 6. Jadran (Split).

Za najboljeg igrača turnira progašen je hrvatski reprezentativac Igor Hinić, član Mladosti, najbolji golman turnira je Frano Vićan, član Juga, dok je član Cattara -Teo Đogaš bio najbolji strijelac. Pehar za fair-play uručen je ekipi Mladosti.

Turnir, koji je okupio šest vrhunskih ekipa iz Hrvatske i Crne Gore, imao za cilj promociju vaterpolo sporta u Sarajevu i u BiH.

Predstavnici klubova učesnika potpisali su pismo namjere kojim su izrazili spremnost da se i ubuduće odazovu pozivu organizatora za nastup na turniru, koji bi trebao da postane tradicionalan.

Također, potpisnici su pozvali Evrposku plivačku federaciju (LEN) da razmotri mogućnost uključenja Međunarodnog vaterpolo turnira evropskih šampiona „Sarajevo Champions Challenae 2009." u zvaničan kalendar vaterpolo natjecanja, obzirom na izvanredne uvjete koje pruža Olimpijski bazen.