Izbor sportiste godine u BiH
0

FOTO / Varda, Mrdić, Potur, Džumhur ili Kojić?

FENA
Deseti Izbor sportiste godine u Bosni i Hercegovini u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a bit će održan u srijedu u Sarajevu.

Na svečanosti će biti dodijeljena priznanja u 12 kategorija.

Prošle godine titulu najboljeg sportiste ponio je bh. reprezentativac i napadač Wolfsburga Edin Džeko, a ove godine su kandidati: Ratko Varda (košarka), Mitar Mrdić (džudo), Nermin Potur (karate), Damir Džumhur (tenis) i Mario Kojić (biciklizam).

Najbolja sportašica u 2009. godini bila je džudistkinja Larisa Cerić koja je i u 2010. u užoj konkurenciji, a pored nje kandidatkinje su: Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Dragana Knežević (rukomet), Žana Novaković (skijanje) i Merima Softić (karate).

Pored ove dvije, bit će dodijeljene nagrade za najbolju ekipu, najboljeg trenera, najperspektivniju sportašicu, najperspektivijeg sportaša, životno djelo, fair-play, za razvoj sporta, sportski gest, najboljeg sportaša u sportu za invalide, najbolju ekipa u sportu za invalide te jedno posebno priznanje za razvoj sporta u BiH.

Odluku o dobitnicima priznanja žiri će donijeti na posljednjoj sjednici 15. decembra, sat prije početka manifestacije.

"Ponosni smo na ovaj projekt jer smo u proteklih devet godina nagradili više od 200 sportista i sportskih radnika. Deset godina radimo punom parom i s puno entuzijazma jer to bh. sport i sportisti zaslužuju. Naš moto je 'Podržimo sport' i uz suorganizatore Radio-televiziju BiH, pokroviteljstvo Predsjedništva BiH i partnerstvo OKBiH možemo da pomognemo da bh. sport krene naprijed i ostvaruje još bolje rezultate", kazala je Diana Radić, direktorica marketinga "Nezavisnih novina" na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Belmin Karamehmedović, v.d. direktora Televizije BiH koji je i član žirija, kazao je da je Izbor najboljeg sportiste BiH pokazao svoj kvalitet i kredibilitet.

"Po sastavu žirija i načinu rada ovo je najrelevatniji izbor u našoj zemlji. Žiri se ravnao jedino po sportskim rezultatima pri određivanju dobitnika i tako će i biti u budućnosti. Zbog takvog načina rada nismo imali nijednu objektivnu kritiki što znači da smo na pravom putu", kazao je Karamehmedović.

Svečano proglašenje najboljih sportista BiH bit će održano 15. decembra u 20 sati u Kongresnoj sali hotela "Holiday Inn".