sport
0

Vancouveru pripale ZOI 2010

Klix.ba
Pravo na održavanje Zimskih olimpijskih igara 2010. godine dobio je kanadski grad Vancouver, ostvarivši uspješniju kampanju od austrijskog Salzburga i južnokorejanskog grada Pyeongchanga.

Ovo nije prvi put da se Vancouver kandidirao za domaćina Olimpijskih igara. Naime, 1976. je imao neuspješnu kampanju, a 1988. godine Zimske olimpijske igre održane su u drugom kanadskom gradu, Calgaryju. Mjesta održavanja takmičenja za sedam sportova su već spremna, kao i dvorana za održavanje ceremonije otvaranja i zatvaranja kapaciteta 50 000 mjesta, gdje će se ove ceremonije po prvi put održati u zatvorenom.

Očekuje se da će i General Motors arena, sjedište hokejaške ekipe Vancouver Canucksa, biti druga lokacija po važnosti, a preostalih šest lokacija će tek naknadno biti izgrađeno. Glavni problem koji treba da se riješi jeste loša cestovna mreža, kako tvrde kritičari, koja nije dovoljno razvijena za potrebe Igara. Organizatori tvrde da će taj problem riješiti uz pomoć direktnih investicija u turističku infrastrukturu i ceste u visini od 10 milijardi dolara. Od strane Kanadske vlade obećana je potpuna finansijska podrška za održavanje Igara koje će doprinijeti razvijanju svih zimskih sportova u Kanadi.