sport
0

Valuev zadržao titulu u WBA teškoj kategoriji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ruski WBA prvak u teškoj kategoriji Nikolai Valuev zadržao je svoju titulu nakon što je američki izazivač Jameel McCline morao predati borbu zbog povrede. Meč se održao u subotu u švicarskom Baselu.

McCline je pao na pod pri kraju treće runde, prisljavajući sudije da prekinu meč kojem je prisustvovalo 9.000 gledalaca. Subotnja borba je najavljivana kao najteža borba u historiji, jer su bokseri zajedno bili teški oko 268 kilograma.

McCline je u jednom zamahu promašio 2,13 metara visokog i 143 kilograma teškog Rusa, zbog čega je izvrnuo i dislocirao koljeno, te povrijedio ligamente. Neuspješno je pokušavao ustati i nije mogao nastaviti borbu.

''Strahovito ga je boljelo. Bukvalno je vrištao od bola'', navodi McClineov menadžer Scott Hirsch. ''Njegovo mišljenje je da izabrao pravilan pristup borbi. Kako neobičan način da izgubite borbu.''

''On je veliki čovjek i veoma je važno da osoba od 120 kilograma zadrži svoju ravnotežu. On to nije uspio'', izjavio je prvak Valuev. Tridesettrogodišnji Valuev ima odnos pobjeda i poraza 46-0, uz 33 nokauta. U subotu je treći put zaredom uspješno odbranio titulu prvaka koju je preuzeo u decembru 2005. godine pobjedom nad Johnom Ruizom.

Sada ga samo tri pobjede dijele od rekorda Rockyja Marciana, koji je imao 49 pobjeda zaredom.

''Ovo je strašan način da izgubite borbu, ali je moglo biti i gore'', dodaje Valuev. ''Privikao sam se na njegov stil i da se ova povreda nije desila, nokautirao bih ga do šeste ili sedme runde.''

McCline (36) je prije nego što je odvezen u bolnicu izjavio: ''Razočaran sam. Sjećat ću se ovog cijelog života.''

Ovo je bio njegov treći neuspješni pokušaj osvajanja titule. Valuevov naredni izazivač je Uzbekistanac Ruslan Chagaev.