sport
27

Utrka "Škoda XC lige" u Mostaru

Klix.ba
U nedjelju, 4. septembra će se u Mostaru održati četvrta po redu utrka "Škoda XC lige", najjačeg takmičenja u brdskom biciklizmu u BiH. Staza postavljena na veoma atraktivnoj lokaciji Fortica iznad Mostara dugačka je četiri kilometra, a takmičari voze od dva do šest krugova, ovisno o kategoriji.

Nekada zapušten i neuredan ovaj lokalitet zahvaljujući volonterskim aktivnostima članova MTBA iz Mostara sve više poprima odlike jednog velikog bike parka. Uklonjene su gomile smeća koje ostavljaju neodgovorni pojedinci a na više mjesta izgrađene betonske klupe i odmorišta sa prelijepim pogledom na grad.

Nedavno su gradske vlasti ustupile stari razrušeni austro-ugarski bunker ovom udruženju na korištenje pa je za očekivati i izgradnju doma za planinare, šetaće i bicikliste. Stoga i utrka "Škoda XC lige" na ovom području ima poseban značaj kako bi ovo područje nedaleko od Mostara oživjelo.

S obzirom da je ovo pretposljednja utrka Premijer lige ove sezone očekuje se žestoka borba jer je svaki bod važan, a tehnički zahtjevne dionice staze obećavaju posebnu atrakciju za gledaoce.

Start utrke je predviđen za 12,00 sati, a takmičiti se pored licenciranih UCI takmičara mogu i zainteresovani u hobby kategoriji za što nije potrebno prethodno članstvo u nekom klubu niti posjedovanje licence.