sport
21

Utrka Škoda XC lige održana na Ilinčici, kiša nije pokvarila ugođaj

Klix.ba
Druga utrka Škoda XC lige održana je na Ilinčici kraj Tuzle. Kiša koja je padala prethodnih dana prijetila je da pokvari ugođaj ali, na sreću, nedjelja, drugog junskog dana, osvanula je sunčana.

Za svaki slučaj, u želji da spriječe teže padove i povrede takmičara, organizatori utrke, BK Extreme iz Tuzle, izmijenili su prošlogodišnju stazu i opasni spust uskom i blatnjavom šumskom stazicom zamijenili nešto sigurnijom trasom.

Ovo baš i nije obradovalo ljubitelje teških i zahtjevnih staza te one željne dokazivanja i adrenalinskog naboja, ali je svakako izbjegnuto ono najgore – teški padovi i lomovi. Na skliskoj zemljanoj podlozi padova je ipak bilo, ali ne i onih sa težim posljedicama.

S obzirom na to da brdski biciklizam biva sve popularniji, u Tuzli se na startu okupilo blizu 150 takmičara. Koliko je bosanskohercegovačka Škoda XC liga već postala popularna svjedoči dolazak timova iz susjednih zemalja, pa i učešće takmičara iz drugih Evropskih zemalja. Kao i obično, broj krugova dužine četiri kilometra je bio različit: od dva kruga, koliko su vozili učesnici kategorija Hobby, Mlađi kadeti, Žene i Veterani, do punih sedam krugova za najjaču kategoriju - Elite.

Naš najbolji takmičar je dostojno branio boje Bosne i Hercegovine i u tijesnoj borbi ostavio iza sebe predstavnike Crne Gore (Radosav Bezmarević, NIK Bike) i Hrvatske (Matej Skuzin, BK Luks). Zlato u kategoriji UŽ odnio je Bruno Simcik BK Luks (Hrvatska), Juniori: Aleksa Crnčević (Summit, Banja Luka), Kadeti: Muhamed Liha (Bihać 74), Veterani A: Goran Guska (Summit, Banja Luka), Veterani B: Pavl Lowe (Giro), Mlađi kadeti: Aldin Bešlagić (BK Extreme, Tuzla), dok je naša najbolje plasirana takmičarka Tijana Paligorić (BK Extreme) zauzela treće mjesto, druga je bila Nikolina Despotović (Nikbike, Crna Gora), a pobjednica Dea Pavičić (BK Luks, Hrvatska).

Sljedeća utrka Škoda XC lige vozi se 23. juna u Sarajevu.