Red Bull Hot Run
0

Utrka duhova na Trebeviću

Sarajevo-x.com
U subotu 31. maja u 12 sati, pred nekoliko hiljada gledalaca raspoređenih duž kilometar i pol duge bob staze na Trebeviću održana je druga internacionalna utrka Red Bull Hot Run. Učestvovala su 24. takmičara iz 9 zemalja, među kojima su bile i 3 žene koje su se ravnopravno borile sa muškarcima.

Bosna i Hercegovina je imala prijavljena 4 takmičara, od kojih su dvojica odustala, prvi zbog bola u leđima, a drugi je odustao nakon nekoliko dana treninga. Ipak našu zemlju su veoma hrabro predstavljala dva takmičara – Nikola Krneta iz Sarajeva i Edis Salkić iz Tuzle.

Nikola je u kvalifikacionoj vožnji - 2/3 bob staze ostvario odličan rezultat, 5. mjesto i plasirao se u finale. U finalnoj vožnji gdje se vozila cijela dužina staze presudilo je iskustvo. Na petom, veoma opasnom zavoju, manje iskusni takmičari su usporavali kako ne bi izletjeli iz korita staze, i tu izgubili razliku u vremenu u odnosu sa iskusnim internacionalnim takmičarima. Nikola je na kraju završio na 12. mjestu, sa vremenom 1:19:72 što zvuči kao slab rezultat, ali od njega iz regije jedino je za nepune 2 stotinke bolji bio Slovenac Urban Mrkić.

Svjetski šampion Daniel Ladurner je pokazao zašto nosi tu titulu, odnio je pobjedu i na drugom Red Bull Hot Run-u. Danijel je još jedanput izrazio zadovoljstvo takmičenjem na stazi koja mu prilikom svakog spusta zadaje nova iskušenja. Dodao je da je konkurencija ove godine bila mnogo jača što ovo takmičenje izravnava sa najboljim takmičenjima širom svijeta, te kako jedva čeka ponovni povratak u Sarajevo.

Velika borba se vodila za drugo mjesto između Nijemca Phillipa Auerswalda i Švicarca Romaina Guigenta. Na kraju je za samo 9 stotinki slavio Phillip koji je prošle godine bio 3. na Red Bull Hot Run-u 2007.

Pripadnice ljepšeg spola, također su se takmičile rame uz rame sa svojim kolegama. Yvonne Schnock bivša reprezentativka Hrvatske skijaške reprezentacije, rođena u Njemačkoj, trenutno živi u Mostaru, na kvalifikacionoj vožnji (2/3 staze) bila je četvrta. Finalna vožnja kroz cijelu stazu bila je prezahtjevna da bi se na kraju postigao neki zapaženiji rezultat.

Tri parkinga na prilazu bob stazi na Trebeviću su bila pretrpana automobilima, a u zadnjim autobusima koji su prevozili građane sa Vrbanja mosta nije bilo mjesta ni za stajanje. Nekoliko hiljada gledalaca se rasporedilo duž 1570 metara duge bob staze da prate utrku duhova kako je izjavio jedan stariji čiča, očigledno veteran iz 80-tih.

Pored sporta, ovaj dan na Trebeviću je bio i u znaku graffiti umjetnika, koji su sedam dana prije takmičenja svako poslijepodne crtali neku "novu priču o Sarajevu“. Grafiti umjetnici iz Evrope i regijona su došli da podrže naše umjetnike i učestvuju na trećem internacionalnom graffiti art festivalu "Balcan Express“ koji se održao u sklopu Red Bull Hot Runa.

Velika želja takmičara da se domognu pobjedničkih postolja prouzrokovala je i nekoliko padova, ali na sreću osim ogrebotinama na laktovima, koljenima, a i vrućine u stražnjim dijelovima, nije bilo ozbiljnijih povreda.

Na pauzama se spuštao i čovjek koji je napravi svoje odjelo u točkovima i spuštao se potrbuške - Jean Yves Blondeau, francuski profesionalni buggy-roller i dizajner koji je privukao veliku pažnju, a djeca su odmah propitkivala svoje roditelje: “Tata, a je li ovo Spiderman?“.

Pored spidermana veliki show je napravio Julien Dupont višestruki prvak Francuske u trialbikingu, koji je došao na Red Bull Hot Run kako bi i on isprobao našu olimpijsku ljepoticu bob stazu. Ponesen ovacijama gledalaca Dupont je iskakao sa staze i pokazivao trikove među gledaocima.

Prelijepo je bilo vidjeti veliki broj mladih ljudi koji su po prvi put otkrili da postoji bob staza tu nekoliko minuta vožnje iznad Sarajeva, kako se zabavljaju u krilu ranjene olimpijske ljepotice, koja je pomalo okrpljena tek toliko da ne iskrvari i od raslinja oslobođena dovoljno da može disati i da se vidi na satelitskim snimcima.

Na kraju dana dok su se svi spremali da se vrate u urbane dijelove Sarajeva da podjele svoje utiske sa svojim najdražima ostala je ponovo tužna, ali ponosna olimpijska ljepotica da sa svojim domaćinom Trebevićem čeka neke nove i bolje dane, a među masom koja se razilazila mogli su se čuti komentari kako su se ovom utrkom možda otjerali zli duhovi iz prošlosti.

Rezultati:

  1. Daniel Ladurner, Austrija – 1:08:57
  1. Phillip Auerswald, Njemacka – 1:13:48
  2. Romain Guigent, Švajcarska – 1:13:57