sport
361

Uspješni ragbista i trener Safet Čerim: Ragbi klub Čelik je pravio igrače za reprezentaciju Jugoslavije

Piše: E. M.
Safet Čerim (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Safet Čerim (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
O ragbiju u Bosni i Hercegovini ne zna se mnogo. Informacije da smo bili jedan od najuspješnijih timova u bivšoj Jugoslaviji postale su historija, ali i danas postoje ragbi klubovi koji bilježe zavidne rezultate. Kako je ragbi došao u Zenicu, ko je donio prvu ragbi loptu i historiju o ragbiju u Jugoslaviji za Klix.ba ispričao je uspješni ragbista i trener ragbija Safet Čerim.

Davne 1972. godine u Zenicu je donesena "jaje lopta", a donio ju je Suad Kapetanović koji je i započeo priču o ragbiju. Prvi igrači, osnivanje kluba, a zatim i prvi porazi od uspješnih klubova u drugim državama bivše Jugoslavije, bili su sigurno neizostavni dio priče o ragbiju u Bosni i Hercegovini.

Dio te priče je i 51-godišnji Zeničanin Safet Čerim koji je sa 19 godina počeo trenirati u Ragbi klubu Čelik. Nakon uspješno završene juniorske i seniorske škole ragbija uslijedile su i prve ozbiljnije utakmice. Sa Čelikom je osvojio sedam titula te pet kupova bivše Jugoslavije. Nakon Čelika, karijeru nastavlja u Rudaru, zatim odlazi u Češku gdje je također osvojio brojna prvenstva. Poslije Češke igrao je i u Njemačkoj, a po povratku u Bosnu i Hercegovinu počeo je svoju trenersku karijeru.

"Prvo sam radio kao ragbi trener Rudara, nakon čega sam se vratio u maticu, Čelik, gdje sam radio kao trener kadeta, juniora i seniora. Tada sam bio i selektor seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine i tehnički sekretar Ragbi saveza BiH. Bilo je mnogo obaveza, ali moja ljubav prema ragbiju me toliko vezala za sve to da nisam odustajao", govori Čerim na početku razgovora za Klix.ba.

Kakvu je uspješnu igračku karijeru imao iza sebe, isto tako je nastavio i u trenerskom angažmanu. Sa Čelikom je osvojio sve naslove u BiH, ali i van granica u sklopu Regionalne lige. Nakon rata, Ragbi klub Čelik je bio prvi sportski klub u BiH koji se uključio u regionalna takmičenja.

Safet Čerim (Foto: Facebook)
Safet Čerim (Foto: Facebook)

"Čelik je tada ostvario izvrsne rezultate i poslije toga je došlo do ideje da se preselim u Tešanj gdje sam osnovao Tešanjski ragbi klub (TRK) koji i danas postoji i aktivno djeluje", dodaje Čerim.

Danas nije trener seniorske ragbi reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali trenira juniore do 18 godina sa kojim je u Andori u protekla tri takmičenja ostvario izvrsne rezultate. Naše juniorske reprezentativce do 18 godina krasile su srebrene medalje sa ovih takmičenja, a ragbi je, prema Čerimovim riječima, obilježio čitav njegov život.

Ko nije igrao ragbi, nije ni postojao

Priča o historiji i uspjehu je mnogo zanimljivija od sadašnjice gdje se u svakom sportu jedva sastavlja kraj s krajem. Kako je već poznato, Čerim je 1984. godine prvi put počeo igrati ragbi. S obzirom na to da u to vrijeme ko nije igrao ragbi, nije ni postojao, Čerim je pokušao i uspio. Mnogo sportova se u to vrijeme igralo u Zenici, a Čelik je bio najtrofejniji sportski kolektiv u bivšoj Jugoslaviji.

Tadašnju reprezentaciju Jugoslavije činilo je 90 posto ragbista koji su igrali u Čeliku, a slična situacija je i danas. Međutim, dosta igrača iz tog vremena je svoju karijeru nakon rata nastavilo graditi van granica Bosne i Hercegovine te se danas profesionalno bave ovim sportom kao treneri i igrači, od čega zarađuju za život i svoje porodice.

O uspješnosti Ragbi kluba Čelik govori i činjenica da su do rata osvojili sve što se moglo osvojiti u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, Čerimova neostvarena želja u dugogodišnjoj karijeri bavljenja ragbijem je odlazak na Mediteranske igre u Francusku.

"Žal mi ostaje što smo u nesretnom ratu trebali biti učesnici Mediteranskih igara u Francuskoj gdje smo mogli igrati sa vrhunskim ekipama. Rat nas je rasuo na sve strane, pokušali smo okupiti reprezentaciju, ali bezuspješno", govori Čerim.

Ragbi i danas živi i privlači mlade

Poznato je da je na drugom dijelu planete ragbi popularan, ali popularan je i u Bosni i Hercegovini. Međutim, problemi su finansijske prirode, kao i u svakom drugom sportskom kolektivu. Želje, volje i talenta ima, ali kočnica u svemu je novac.

"Kada sam osnovao TRK, veoma brzo smo imali i prve članove i sada smo pravi klub. U dvije škole provodimo projekat 'Get into rugby', a uskoro treba biti realiziran i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Imamo dosta mladih i ovo je prilika da djeca uživaju u ragbiju, igraju se, a nakon pet-šest godina da se selektuju u druge kategorije", izjavio je Čerim te se ponovo prisjetio ragbija u Jugoslaviji kada su postojale sportske stipendije:

"U moje igračko vrijeme imali smo Zakon o sportu i svi su imali stipendije. Danas nijedan reprezentativac to nema. Olimpijci imaju u toj godini dok su predstavnici BiH, a poslije kao da ih Bog nije dao. Ista stvar je u svim sportovima, a ragbi je posebna priča. Kolektivni sport kao ragbi, gdje imate 23 igrača samo u prvom timu, zahtijeva mnogo novca".

Uz rad i trud možemo imati ragbi reprezentaciju na OI

U Brazilu je ove godine prvi put održano olimpijsko ragbi takmičenje. Istina, ne ragbi 15, već ragbi 7 koji je dinamičniji i jači. Čerim ističe da nije isključeno da narednih godina Ragbi klub Čelik, ukoliko nastavi raditi istim intenzitetom, postane dio olimpijske priče.

"Čelik je osvojio Regionalnu ligu, a zašto ne bismo očekivali i to da budemo na Olimpijskim igrama. Ako bude razumijevanja svih struktura vlasti, jer se radi o ogromnim ulaganjima, ništa nije isključeno. Međutim, potrebno je raditi, trenirati i snovi se ostvare kad-tad", zaključio je Čerim u razgovoru za naš portal.