Bokser i sudija
631

Uspješna braća Damir i Davor Beljo primjer prave sportske porodice

N. K.
Davor i Damir Beljo
Davor i Damir Beljo
Braća Damir i Davor Beljo dobro su poznata imena sportskoj javnosti u našoj zemlji, ali i u regionu.

Tridesetpetogodišnji Damir u boksu je napravio uspješnu karijeru i okitio se pojasom namjenjenom prvaku Europe u WBO organizaciji, a dvije godine stariji brat posljednjih godina napravio je veliki pomak u karijeri nogometnog sudije i zajedno sa Irfanom Peljtom i Senadom Ibrišimbegovićem često dijeli pravdu na jakim evropskim utakmicama.

"Kod nas je uvijek postojala velika ljubav prema sportu. Kao klinci smo počeli trenirati nogomet, ali smo uvijek bili drugačiji prema naravi. Ja sam bio nekako povučeniji i mirniji te sam imao sportsku disciplinu. Ja sam amater, jer suđenje u BiH nažalost nije profesionalno. Primorani smo raditi druge poslove, ali se uvijek ponašam kao da sam profesionalac. Kada su treninzi u pitanju nema nikakvih preskakanja. Imam urođenu sportsku disciplinu, a i Damira i mene krasi upornost i istrajnost. Moralna načela su nam broj jedan. Najveće zadovoljstvo mi je kada mi pohvale brata i nikada nisam čuo ništa loše o njemu", kaže Davor Beljo.

Damir ističe da su se on i Davor uvijek držali zajedno, ali i dodaje da roditelji sa starijim bratom nikada nisu imali problema.

"Hvala Bogu na mom bratu i on je dokaz da su anđeli na zemlji. Uvijek je bio miran maksimalno, siguran i pravden. Ja sam uvijek bio pomalo problematičan, bilo je par situacija kada sam branio starijeg brata. Što se tiče njegovog suđenja može pogriješiti, ali da će to uraditi namjerno ili za neku korist nema šanse. Trudim se u najboljem svjetlu predstaviti svoju državu. Volim Bosnu i Hercegovinu. Jako sam ponosan dok sam boksao za reprezentaciju i sada kada sam profesionalac", kaže najrangiraniji naš profesionalni bokser Damir Beljo, koji je u bogatoj sportskoj karijeri bio sedmerostruki prvak BiH u amaterskom boksu, trostruki prvak Evrope i osvajač brojnih međunarodnih turnira.

Davor dodaje da je njegov mlađi brat pokazivao u djetinjstvu ljubav prema nogometu, ali se potom okrenuo na borilačke sportove.

"I ja sam vidio da uporedo neću moći biti uspješan u školi i u nogometu te sam tako s 18 godina okrenuo suđenju. Mi Belje uvijek idemo naprijed. Da sam vidio da ne mogu biti među najboljima sudijama tražio bih nešto drugo. Uvijek je imao izgovor kada se našao u dječijim nestašlucima i tučama koje kao da su se ljepile za Damira. Kada nešto ranije pogriješi to je najviše od mene krio. Kritikovao sam ga kao stariji brat i to je bila moja dužnost. Kada je krenuo sa boksom na pravi način pretvorio se u drugu osobu. On ima nejverovatnu mentalnu i duhovnu snagu. Ja kao brat da mogu odvojiti dio svoje sportske discipline i dati Damiru on bio bi nepobjediv. Jako sam ponosan na svog brata kao sportistu i osobu koja na neki način spaja sve dobre ljude u BiH bez obzira na vjeru i naciju", kaže Davor Beljo, koji ističe da je ponosan na svoj sudijski tim i što predstavlja BiH širom Evrope.