sport
0

USD "Bosna": Dio prihoda kladionica treba preusmjeriti na sport

FENA
Univerzitetsko sportsko društvo "Bosna" uputilo je danas premijeru Federacije BiH Nedžadu Brankoviću pismo u kojem ga upozorava kako i sportske organizacije sa velikom zabrinutošću razmatraju porast maloljetničke delikvencije te kako bi se trebao izmijeniti dio Zakona o igrama na sreću koji se odnosi na kladionice.

U pismu se naglašava zajedničko mišljenje predstavnika sporta da se tom rastućem društvenom problemu trebaju svi zajednički i odlučno suprostaviti. Ocjenjuje se kako se pored represivnih mjera prema počiniocima kaznenih djela, najveća pažnja treba posvetiti preventivnom djelovanju, odgoju mladih u porodici i ponudi različitih sadržaja, saopćeno je iz Društva "Bosna".

Time bi se pridobio interes maloljetnika i za tu populaciju utvrdile nove životne staze, drugačije od onih koje nudi današnjica.

Univerzitetsko sportsko društvo "Bosna" ukazuje na potrebu da državne institucije pruže snažniju podršku sportskim organizacijama, koje u svom domenu mogu ponuditi najširi spektar različitih događaja i aktivnosti te tako privući pažnju mladih.

Ovo Društvo naglašava kako su sadašnja izdvajanja prema sportu svih nivoa države nedostatana. Ona su daleko od onih koji su standard u razvijenim evropskim državama u iznosu od tri posto od ukupnog državnog budžeta, te su u takvom ambijentu stvarne mogućnosti sportskih organizacija za animiranjem što većeg broja mladih veoma organičene.

Društvo je stoga Brankoviću uputilo inicijativu da se u okviru federalnog Zakona o igrama na sreću izvrše izmjene koje se odnose na sportske kladionioce. One koriste sport i sportske igre za sticanje enormnih zarada, a pri tome se sportu ne vraća ništa.

Navedeni su i primjeri iz razvijenijih zemalja, kao što je Italija koja iz izvora prikupljenih od kladionica obavezno jednu trećinu prihoda ili 33 posto usmjerava prema sportu, što je značajna stavka u sveukupnim izdvajanjima za sport Italije.

Najveća izdvajanja prema sportu od igara na sreću ima Velika Britanija koja godišnje izdvoji 374.400.000 eura.

Društvo "Bosna" traži od premijera da pokrene odgovarajuću proceduru za promjenu pomenutog propisa o igrama na sreću, u dijelu koji se odnosi na sportske kladionice, kako bi se iz njihovih prihoda dio preusmjerio na sport i sportske organizacije.

Ocjenjuje se da bi prihvatljiv iznos bio 25 posto od pomenutih prihoda.