sport
61

Usain Bolt spreman za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Pekingu

FENA
Usain Bolt (Foto: EPA)
Usain Bolt (Foto: EPA)
Svjetski rekorder na 100 i 200 metara, atletičar s Jamajke Usain Bolt poručio je danas da je u dobroj formi i da je spreman za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Pekingu.

Svjetsko atletsko prvenstvo počinje u subotu u Pekingu, a Bolt se poslije sedam godina vraća na stadion "Ptičije gnijezdo" gdje je na Olimpijskim igrama osvojio zlatne medalje u trakama na 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4x100 metara.

Poslije spektakularnih Igara u Pekingu gdje je postavio nove svjetske rekorde, Bolt je sakupio još osam titula šampiona svijeta i tri olimpijska zlata u Londonu 2012. godine.

Vremena se, međutim, mijenjaju i sada je glavno pitanje koja je razlika između Bolta 2008. i Bolta 2015. godine.

"Ja sam u sportu dugo i vidio sam mnogo toga. Mogu da kažem da sam se promijenio, drugačiji sam", rekao je Bolt.

Predstojeći šampionat svijeta će biti najveći izazov u Boltovoj karijeri do sada. Jamajčanin trenutno ima tek sedmo vrijeme na svijetu na 100 metara, najbolji rezultat mu je 9,87 sekundi, dok je na 200 metara tek na 19. mjestu s rezultatom od 20,13 sekundi.

Ove godine je imao problema s povredama, tako da se gotovo nije ni takmičio, odnosno imao je samo po tri trke na 100 i 200 metara.

Postoji velika opasnost da se Boltova vladavina u sprintu okonča u Pekingu, a najveći rival će mu biti Amerikanac Justin Gatlin, olimpijski šampion iz Atine.

"Osjećam se dobro. Volio bih da sam imao više trka, ali dobro sam trenirao. Trener je srećan i za mene je dobro što to vidim. U Londonu (na mitingu Dijamantske lige) sam imao dvije dobre trke, i iako se nisam mnogo takmičio od tada za mene je bilo važno da dobro treniram", rekao je Bolt.

"Nisam neko vrijeme trčao na 200 metara, ali trke na 100 mi ulijevaju samopouzdanje. Stvari će doći na svoje mjesto na takmičenju, nisam zabrinut", dodao je on.

Bolt sutra puni 29 godina, a danas je priznao da ništa nije planirao za rođendan, jer želi rano u krevet kako bi se spremio za kvalifikacije na 100 metara u subotu.

"Siguran sam da će mi neko donijeti tortu", naveo je Bolt.

Kvalifikacije na 100 metara su na programu u subotu, dok je finale dan kasnije, prenosi Beta.