sport
0

Usain Bolt, najbrži čovjek na svijetu, najavio okončanje karijere 2017. godine

Anadolija
Usain Bolt (Foto: AFP)
Usain Bolt (Foto: AFP)
Sprinter iz Jamajke i svjetski rekorder na 100 i 200 metara Usain Bolt najavio da će se "penzionisati" 2017. godine, ali da prije toga želi da na Svjetskom prvenstvu i Olimpijadi postavi nove rekorde.

"Najbrži čovjek na planeti", kako ga često nazivaju, Bolt je prisustvovao na promociji jedne marke sportske obuće i tom prilike govorio o svojoj karijeri i planovima.

Podsjetivši da je prošle godine morao pauzirati zbog povrede, Bolt je kazao da je njegov najveći konkurent Justin Gablin znatno povećao popularnost u tom periodu i natjerao ga da se počne osjećati kao da se zaista povukao u atletičarsku penziju.

Bolt je kazao da se aktivno sprema za nastupe na Svjetskom prvenstvu u Pekingu koje će se održati krajem augusta ove godine i na Olimpijskim igrama naredne godine u brazilskom Riju.

"Nadam se da ću tamo postaviti nove rekorde. Konkurencija između mene i Gablina donosi samo dobro svjetskoj atletici. Svijet želi vidjeti naše utrke, a ja sam za to uvijek spreman", kazao je Bolt i dodao da mu je glavni cilj da aktuelni svjetski rekord na 200 metara sa 19.19 obori ispod 19 sekundi.

Bolt je kazao da je plan o povlačenju iz aktivnog bavljenja atletikom kreirao u svojoj glavi i da neće dozvoliti da ga bliske osobe ponovo nagovore da karijeru produži za još jednu godinu.

"Zasigurno ću 2017. godine okončati karijeru", kazao je Bolt.