sport
48

Usain Bolt izjednačio rekord Carla Lewisa i Michaela Johnsona

Totalsport
Usain Bolt slavi pobjedu u štafeti (Foto: AFP)
Usain Bolt slavi pobjedu u štafeti (Foto: AFP)
Usain Bolt je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi osvojio treću zlatnu medalju i time se izjednačio s legendarnim atletičarima Carlom Lewisom i Michaelom Johnsonom (osam zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima).

Jamajka je slavila u štafeti 4x100 s vremenom 37.36, a osim Bolta, koji je suvereno odradio posljednju izmjenu, u ovoj su pobjedi sudjelovali Nesta Carter, Kemar Bailey-Cole i Nickel Ashmeade.

Treba reći da su Amerikanci čak bili ispred Jamajčana do posljednje izmjene. No, tada je pogriješio Justin Gatlin, koji je potpuno ušao u Boltovu stazu, te se očekuje da će Amerikanci biti diskvalificirani. Dogodilo se to Amerikancima peti put na posljednjih sedam svjetskih prvenstava!

Srebro u takvom scenariju pripada odličnim Britancima, a bronca Kanađanima.

I kod atletičarki (štafeta 4x100) je trijumfiovala Jamajka, s tim da su i sprinterice s Jamajke dobile pomoć od glavnih konkurentica Amerikanki, koje su pogriješile pri predajii (druga i treća izmjena).

Jamajka je u sastavu Carrie Russell, Keron Stewart, Schillone Calvert i Shellyn-Ann Fraser-Pryce tako postavila novi rekord svjetskih prvenstava (41.29). Podsjetimo da je ova druga Fraser-Pryce, tako osvojila treću zlatnu medalju na prvenstvu u Moskvi. Prije štafetnog slavlja je pobijedila na 100 i 200 metara, baš kao i sunarodnjak Bolt.

Amerikanke su pogriješile, ali su na kraju ipak uzele brončanu medalju, makar su bile sasvim blizu diskvalifikacije, dok su srebrnu medalju osvojile francuske sprinterice.

SP u atletici, 4x100 atletičari:

  1. Jamajka 37.36
  2. Velika Britanija 37.80
  3. Kanada 37.92

4x100 atletičarke:

  1. Jamajka 41.29 (rekord svjetskih prvenstava)
  2. Francuska 42.73
  1. Sjedinjene Države 42.75