sport
0

Upozorenje UEFA-e za Hrvatsku

Sarajevo-x.com
Pred sutrašnju utakmicu u Zgrebu UEFA je upozorila Hrvatsku da neće sudjelovati na Europskom prvenstvu 2008. godine ukoliko bude bilokakvih rasističkih izjava, natpisa i provokacija usmjerenih prema igračima Engleske.

Glasnogovornik UEFA-e William Gaillard je izjavio: "Spremni smo preduzeti i mnogo ozbiljnije sankcije ukoliko se ovakvi incidenti ponove. U krajnjem slučaju Hrvatska može biti izbačena iz ovog takmičenja."

Engleski tamnoputi igrači bili su žrtve rasnog uznemiravanja u prošlosti, pa je tako i Ashley Cole bio meta španskih navijača tokom prijateljske utakmice u Madridu.

UEFA je kontaktirala hrvatsku vladu kako bi ih upozorila, a i Hrvatski nogometni savez je preduzeo mjere kako ne bi došlo do problema u sutrašnjem nogometnom spektaklu.

Hrvatskoj je jako stalo da utakmica prođe bez incidenata, jer žele zajedno sa Mađarskom biti domaćini Europskog prvenstva 2012. godine.

Hrvatska je već bila kažnjena na Europskom prvenstvu 2004. godine zbog rasističkih natpisa na utakmici protiv Francuske.