sport
2

Upitno održavanje golf turnira na OI u Tokiju zbog zabrane učestvovanja ženama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Golf se prošlog ljeta poslije 112 godina odsustva vratio na Olimpijske igre. Golf će se igrati i na Olimpijskom golf turniru u Tokiju 2020. godine. Međutim, prostor za golf turnir u Tokiju 2020. mogao bi biti oduzet ukoliko ne budu odobrena jednaka prava igranja i ženama, upozorio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Privatni golf teren Kasumigaseki u Saitama sjevero-zapadno od Tokija zabranjuje ženama da postanu punopravne članice i igraju golf nedjeljom.

Country Club će biti domaćin muškog i ženskog turnira 2020. godine. Predsjednik MOK-a John Coates kaže da bi ovakva odluka mogla dovesti do poremećaja u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju.

Organizatori će morati pronaći drugo mjesto za igranje golfa, ako Kasumigaseki klub zadrži diskriminatornu politiku članstva.

"Sasvim je jasno da moraju postojati rodne ravnopravnosti", rekao je Coates za Reuters.

"Ako ne mogu postići ravnopravnost spolova onda moramo pronaći drugo rješenje", dodao je predsjednika MOK-a.

Japanski mediji su javili da je prošlog vikenda održan sastanak odbora kluba, ali da nije postignut konsenzus. Svih 15 članova odbora moraju se dogovoriti o svim promjenama u aktima kluba. Raniji sastanak je također završio bez dogovora.

"Razgovarali smo o tome kako bismo trebali odgovoriti nakon što smo pitali naše članove kako se osjećaju", rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik odbora Kiichi Kimura.

Guvernerka Tokija Yuriko Koike nedavno je kazala da svi golferi moraju imati jednaka prava za igru.

"Osjećam se veoma neugodno jer žene ne mogu postati punopravni članovi u današnje vrijeme", rekla je ona i dodala kako bi to mjesto trebalo biti otvoreno za sve.