U 50. godini
0

Umro legendarni francuski biciklista Fignon

Totalsport
Laurent Fignon (Foto: AP)
Laurent Fignon (Foto: AP)
Laurent Fignon (50), jedan od najuspješnijih francuskih biciklista svih vremena, umro je u utorak u 50. godini života. Uzrok je rak crijeva koji mu je dijagnosticiran u proljeće 2009. godine.

Objavila je ovu vijest francuska televizijska stanica France 2, za koju je kao sukomentator radio Fignon, praktično do posljednjih dana svog života.

Fignon je u karijeri dva puta osvajao Tour de France, a kada je trijumfirao 1983. godine postao je sa 23 godine najmlađi poslijeratni pobjednik najteže svjetske utrke. Još je jednom bio vlasnikom "žute majice" na Touru, i to iduće godine, nakon čega je doživio težu povredu koljena koja ga je odvojila od biciklizma na neko vrijeme.

Vratio se uspjesima 1989. godine kada je ujedno pobijedio na Giro d'Italiji, no tada su počeli i njegovi problemi s dopingom. Dva puta je bio pozitivan na testu, a nedavno je na tu temu rekao: "Ne znam je li doping utjecao na rak koji sam dobio. Možda da, možda ne. No, ne žalim zbog uzimanja dopinga, jer jednim dijelom moramo i varati ako želimo pobjedu".

I ove je godine Fignon za France 2 prenosio zbivanja s Tour de Francea. Svi oni koji su ga slušali rekli su da je glas odavao jasno kako je njegov život blizu kraja.