Rak bio jači
2

Umro Jake Burton, čovjek koji je snowboarding od hobija pretvorio u globalni sport

E. Sk.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Jake Burton Carpenter, čovjek koji je snowboarding od hobija pretvorio u globalni sport, preminuo je u 65. godini.

On je umro od komplikacija koje su nastale nakon što mu se vratio karcinom, objavila je njegova kompanija sa sjedištem u Vermontu, Burton Snowboards.

Carpenter, koji je bio poznat i kao Jake Burton, preminuo je okružen porodicom.

"Bio je naš osnivač, duša snowboarda, onaj koji nam je pružio sport koji svi toliko volimo", kazali su iz njegove kompanije.

Carpenter je imao 14 godina kada je dobio Snurfer, dasku za surfanje koju su koristili ljubitelji sniježnih sportova. Bio je fasciniran konceptom surfanja po snijegu.

Svoju kompaniju pokrenuo je 1977. godine u Vermontu, i u njoj ručno izgradio svoje prve boardove. Burton je sada globalna kompanija za snowboard, dodatnu opremu i odjeću koja je sponzorirala vrhunske sportaše poput trostrukog zimskog olimpijskog juniora Shaun Whitea.

Otkako je učestvovao u prvom takmičenju za bordanje na snijegu 1981. godine, Carpenter se zalagao da skijališta otvore svoje žičare za staze za ukrcavanje vozača.

Pomagao je i u organizaciji prvog američkog prvenstva u snowboardingu 1982. godine i njegovo zalaganje kulminiralo je time da snowboarding postane sport zimskih olimpijskih igara 1988.

Vezani članci