sport
4

Umjesto povrijeđenog Nadala zastavu na OI nosi Pau Gasol

FENA
Rafael Nadal (Foto: Anadolija)
Rafael Nadal (Foto: Anadolija)
Nakon što je teniser Rafael Nadal zbog nezaliječene povrede morao da odustane od nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu, Olimpijski komitet Španije odlučio je da zastavu te države na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara nosi Pau Gasol.

Gasol, lider košarkaške reprezentacije Španije, u svojoj bogatoj karijeri stigao je i do olimpijske medalje, srebrene na pošloj olimpijadi u Pekingu 2008.

Sedam puta je bio biran za najboljeg košarkaša Evrope, a dva puta je bio i NBA šampion.

Sa reprezentacijom Španije je osvojio dvije zlatne medalje na juniorskim prvenstvima Evrope, jednu bronzanu na evropskom šampionatu mladih selekcija, a u seniorskoj konkurenciji ima još impresivniji bilans. Pored olimpijskog srebra, osvojio je i bronzu, dva srebra i dva zlata na Evropskim prvenstvima, kao i titulu prvaka svijeta 2006, kada je proglašen za najboljeg igrača turnira.

Inače, Feliciano Lopez će zamijeniti povrijeđenog sunarodnika Rafaela Nadala na Olimpijskim igrama u Londonu. Lopez, 30. igrač na ATP listi, dobio je poziv da se takmiči umjesto trećeg tenisera svijeta, a u dublu sa Marcelom Granollersom umjesto Nadala nastupiće Mark Lopez.