Velike proslave
0

Ulica na Jamajci dobija ime po Usainu Boltu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jamajčanska vlada objavila je kako će se sljedeći mjesec održati trodnevna proslava u čast atletičarima koji su sa Svjetskog prvenstva u Berlinu donijeli 13 medalja, od čega sedam zlatnih.

Događaji će trajati od 2. do 4. oktobra, uključivat će i crkvenu ceremoniju, a bit će zaključeni velikim koncertom na stadionu u Trelawnyju, rodnom mjestu najvećeg nacionalnog junaka Usaina Bolta.

Jamajčanska ministrica sporta Olivia Grange najavila je u ponedjeljak, nakon Boltova povratka u domovinu, kako će tokom utorka premijer Bruce Golding objaviti vijest vezanu uz trostrukog svjetskog i olimpijskog prvaka i svjetskog rekordera. Grange nije dala naslutiti o čemu se radi, ali Jamaica Observer piše kako će jedna ulica dobiti ime po Boltu.

Menadžer najbržeg čovjeka na svijetu Norman Peart najavio je, pak, kako će u decembru biti organizovana velika trodnevna zabava u čast Boltova svjetskog rekorda na 100 metara (9.58). Očekuju se brojni sportisti i ostale javne osobe iz cijelog svijeta, a prihod je namijenjen humanitarnim udrugama koje podržava Bolt.

A najveći jamajčanski junak cijelu pompu oko sebe doživljava opušteno kao i uvijek. Po povratku je u razgovoru s novinarima najavio kako mu nastup u dvorani i rušenje svjetskog rekorda na 60 metara ni dalje nisu u planu. Morao je odgovoriti i na pitanja o eventualnom isprobavanju novih disciplina.

  • Rekao sam da se želim okušati u skoku u dalj, ali to se neće dogoditi tako brzo, možda za pet godina. A prelazak na 400 metara je isključen - rekao je Bolt uz smijeh.

Više od sporta najboljeg svjetskog atletičara trenutno zanima gastronomija.