Nezgodna situacija
119

Ukrajinci zbog rata odbili meč mačevanja, reakcija ruskih rivala postala hit

N. K.
Trenutak kada su Ukrajinci saopštili odluku (Foto: Screenshot)
Trenutak kada su Ukrajinci saopštili odluku (Foto: Screenshot)
Reprezentacije Ukrajine i Rusije trebale su se danas u Kataru boriti na jednom turniru u mačevanju, ali dvoboj nije održan jer su to odbili ukrajinski sportisti.
Mačevaoci su izašli na borilište u dogovoreno vrijeme, ali samo kako bi rivalima i službenim licima saopštili svoju jednoglasnu odluku kako borbe neće biti.

Razlog je ruska invazija na Ukrajinu zbog koje brojni sportisti bojkotuju okršaje s ruskim sportistima pa su sada predstavnici Ukrajine napravili isto.

Ukrajince je publika ispratila aplauzom, a veliku pažnju izazvala je reakcija dvojice ruskih predstavnika.

Naime, njih dvojica su stidljivo aplaudirali svojim rivalima jer su očito smatrali prikladnim ispratiti ovaj potez, ali su ujedno i strahovali od toga da neko ne vidi da su tako postupili.

Inače, predsjednik međunarodne federacije za mačevanje Ališer Usmanov je poznati ruski oligarh koji je usko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Podsjetimo, ruski sportisti suočeni su s brojnim zabranama pa je tako Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela odluku da na tlu Rusije neće biti međunarodnih utakmica te da će Rusi svoje mečeve igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.