sport
0

U Zagrebu počeo međunarodni otvoreni šahovski turnir

FENA
U Kongresnoj sali Zagrebačkog velesajma počeo je tradicionalni Međunarodni otvoreni šahovski turnir, na kojem sudjeluje čak 195 igrača iz 8 zemalja.

Turnir se igra u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza, glavni sponzor je Zagrebački velesajam, a pokrovitelj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Najveću vrijednost turniru daje nastup devetorice velemajstora i dvanaestorice međunarodnih majstora, a za ljubitelje šaha najvažnija je činjenica da se 50 odabranih partija može pratiti uživo putem Interneta.

Najveći je rejting favorit mladi bosanskohercegovački reprezentativac Borki Predojević, a najopasniji suparnici u borbi za prvo mjesto trebali bi mu biti naši velemajstori Robert Zelčić, Alojzije Janković i Bogdan Lalić.

Na svečanom otvaranju sve sudionike i goste najprije je pozdravio predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Stjepan Šturlan, a u ime organizatora šahistima se obratio predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Josip Šeremet.

S nekoliko ohrabrujućih riječi sudionicima i prijeteljima šaha obratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je otvorio turnir povlačenjem prvoga poteza u partiji Ćelepirović-Predojević. U prvom kolu nije bilo nikakvih iznenađenja. Svi favoriti rutinski su obavili svoj posao.

Važniji rezultati 1. kola: Ćelepirović-Predojević 0:1, Zelčić-Kinez 1:0,Fabris-Janković 0:1, Lalić-Radmila Švaljek 1:0, Bartaković-Ibro Šarić 0:1, Ante Šarić-Klem 1:0, Gujić-Stević 0:1, Cebalo-Okroša 1:0, Ostojić-Jovanić 0:1, Žaja-Dotlić 1:0, Marina Zelić-B. Kovačević 0:1 itd.

Tempo igre je 90 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog odigranog poteza. Ukupno će se odigrati 9 kola po švicarskome sustavu natjecanja, a turnir završava 25. ožujka.