Međunarodni miting
75

U vodi smo svi jednaki: Plivački klub Spid na Sarajevo Openu osvojio 28 medalja

Fena
Sarajevo Open 2019 (Foto: D. Ć./Klix.ba)
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Takmičari Plivačkog kluba SPID osvojilo je 28 medalja od čega 13 zlatnih, devet srebrnih i šest bronzanih na danas završenom 1. međunarodnom mitingu u paraplivanju pod nazivom "Sarajevo Open 2019".

Preko 90 paraplivača iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine nastupilo je na Olimpijskom bazenu Otoka gdje se na pobjedničko postolje popelo 11 domaćih predstavnika.

Osvajači medalja sa SPID su: Harun Kapo (jedna srebrna, jedna bronzana), Ismail Zulfić (pet zlatnih i jedna srebrna), Ismail Barlov (četiri zlatne i dvije srebrne), Alli Halilagić (jedna zlatna, jedna srebrna), Ilhan Vatreš (jedna srebrna, jedna bronzana), Ališan Omerbašić (jedna zlatna), Nermin Memić (jedna zlatna, dvije srebrne, jedna bronzana), Aljoša Cerovina (jedna srebrna), Minela Sablja (jedna bronzana), Kanita Šabanović (dvije bronzane) i Ajdin Karišik (jedna zlatna).

"Ono što nas uz postignute rezultate posebno raduje su pozitivne kritike koje smo dobili za organizaciju od naših gostiju. Položili smo ispit i dobili sve pohvale, što nam je vjetar u leđa da nastavimo još jače", rekao je Amel Kapo, šef stručnog štaba i osnivač PK SPID, koji je bio organizator prve smotre u vodenim sportovima takve vrste ikad održane u BiH.

U Sarajevu su u dane vikenda nastupila i neka od najzvučnijih imena evropskog i svjetskog paraplivanja. Među njima Dino Sinovčić reprezentativac Hrvatske aktuelni evropski i svjetski prvak, Kristijan Vincetić aktuelni svjetski rekorder na 800 i 1.500 i Crnogorac Ilija Tadić učesnik Paraolimpijade u Riju.

"Selektor Hrvatske Slobodan Glavičić predložio nam je da naredne godine upravo „Sarajevo Open“ bude zadnja provjera prije Paraolimpijade u Tokiju. Drago nam je da naši gosti nose lijepe utiske. Ispisali smo nove stranice istorije paraplivačkog sporta u BiH i još jednom pomjerili granice", rekao je Kapo.

Bila je ovo prilika i za edikaciju djelilaca pravde u paraplivanju, pa je međunarodni i glavni sudija iz Hrvatske Andrija Rogulj održao trodnevno predavanje.

Takmičenje je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a resorni ministar Mirvad Kurić svečano je otvorio miting i u znak zahvalnosti uručio prigodan poklon Dini Sinovčiću i njegovom treneru Slobodanu Glavičiću.

Podršku organizatorima dali su i Grada Sarajevo, Paraolimpijski komitet BiH, Visit Sarajevo, Voda Oaza, Hotel Hollywood, Olimpijski bazen Otoka i Bh Telecom, saopćeno je iz PK SPID.