Početak u 10 sati
67

U subotu šahovsko prvenstvo u organizaciji Univerzitet u Sarajevu

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Univerzitet u Sarajevu nakon više od 27 godina nastavlja tradiciju organizacije univerzitetskog šahovskog prvenstva prema pravilima svjetske šahovske asocijacije FIDE.

Šahovsko prvenstvo se održava u subotu, 20. oktobra sa početkom u 10 sati u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta, Zmaja od Bosne 35, u sali 428/IV.

Na prvenstvu će učešće uzeti ekipe, po jedna za svaku organizacionu jedinicu Univerziteta u Sarajevu (izuzev domaćina Prirodno-matematičkog fakulteta koji može prijaviti dvije što je pravilo i na šahovskim olimpijadama).

Organizator prvenstva: Univerzitet u Sarajevu

Tehnički organizator: Prirodno-matematički fakultet Sarajevo u saradnji sa Asocijacijom studenata Prirodno-matematičkog fakulteta i šahovskim klubom Sarajevo

Sudija prvenstva: Zlatko Miladinović – nacionalni šahovski sudija

Sistem takmičenja: Švicarski sistem, FIDE varijanta

Tempo igre: 15 minuta po igraču do kraja partije, a primjenjuje se pravilnik FIDE za rapid šah.

Pravo učešća: Fakulteti/akademije Univerziteta u Sarajevu Članovi reprezentacije moraju biti ili studenti datog fakulteta ili zaposleni nastavnici odnosno saradnici matičnog fakulteta.

Organizator je obezbijedio prikladne nagrade za najuspješnije učesnike.

Šahovsko prvenstvo Univerziteta u Sarajevu, prvo nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine (prema FIDE pravilima), podržao je ŠK Sarajevo na čelu sa predsjednikom Kluba gosp. Omerom Omerefendićem i članovima predsjedništva:

  1. Prof. dr. Enverom Raljevićem,
  2. Prof.dr. Ljubomirom Berberovićem, akademikom,
  3. Prof.dr. Suadom Kurtćehajićem, akademikom,
  1. Prof.dr. Alijom Ismetom,
  2. Radivojem Budalićem,
  3. Nedžadom Šehagićem i predsjednikom skupštine Kluba Doc.dr. Harisom Gekićem.

Klub će pružiti pomoć u promociji prvenstva i obezbjeđenju šahovske opreme tokom prvenstva.

Organizatori žele istaknuti vrijednost participiranja u ovom takmičenju, s obzirom da se kroz njega promoviše timski rad profesora i studenata. Također, oni žele istaknuti i da se ovakav vid takmičenja održava na svim većim univerzitetima u regiji.