Lančani udes petnaest automobila
0

VIDEO / U stravičnom sudaru na utrci poginuo vozač Dan Wheldon

Sarajevo-x.com
Dan Wheldon, jedan od najpopularnijih Indy Car vozača, poginuo je u utrci Indy 300 u Las Vegasu. On je učestvovao u lančanom sudaru petnaest automobila, prenosi Seattle Times.

Wheldon je dvostruki pobjednik ove utrke, oba puta je ostavio vozače iza sebe u posljednjim krugovima. Nagradni fond utrke u Las Vegasu je bio pet miliona dolara, a učestvovala su 34 vozača.

U 11. krugu ispred Wheldona je bio niz automobila koje Wheldon u punoj brzini nije mogao izbjeći. Od siline udara zabio se u ogradu, a njegov automobil se prevrnuo nekoliko puta iza ograde. Wheldonova smrt objavljena je dva sata kasnije.

"Nikada ništa slinčno nisam vidio. Izgledalo je kao neka scena iz filma Terminator. Samo dijelovi metala i auta u plamenu. Bilo je zaista strašno i prvo što sam pomislio je da se nadam da niko nije povrijeđen", rekao je jedan od vozača utrke Ryan Briscoe.

Do nesreće je došlo kada je Wheldon naletio na automobil Cunninghama, koji je izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u vozilo ispred sebe. Wheldon nije mogao izbjeći lančani sudar.

Dan Wheldon imao je samo 33 godine kada je tragično poginuo.