sport
99

U Srebrenici održano 12. WuShu prvenstvo BiH

Klix.ba
(Foto: eSrebrenica.ba)
Srebrenice je bila domaćin 12. WuShu prvenstva Bosne i Hercegovine na kojem je nastupilo devet ekipa i oko 100 takmičara iz naše zemlje.

Takmičenje se održalo u tri discipline Sanda, Qinda i Taolu.

"Imali smo mogućnost da državno prvenstvo organizujemo u bilo kom gradu Bosne i Hercegovine, ali smo se odlučili da to bude Srebrenice kako bi promovisali ovaj sport i pomogli da se on afirmiše u ovom gradu", rekao je Mirsada Nokto, selektor Kung Fu Wushu reprezentacije BiH.

U organizaciji ovog prvenstva značajnu ulogu imao je novonastali klub Kung Fu Wing Tsun iz Srebrenice koji je zajedno sa Kung Fu Wushu savezom BiH organizovao takmičenje i bio domaćin.

"Prezadovoljni smo kako je sve proteklo, sama organizacija kao i takmičenje. Nastupili smo sa sedam takmičara koji su imali priliku prvi put da se bore i osvojili smo sedam medalja", rekao je Isak Džanić, trener Kung Fu Wing Tsun iz Srebrenice.

Od sedam osvojenih medalja, osvojene su dva zlata, dva srebra i tri bronze. Džanić kaže da mu je žao da niko od predstavnika općinske vlasti nije došao na otvaranje prvenstva iako su bili pozvani.

"Javnost i država veoma malo pažnje su nam dali jer smo uspješan tim i reprezentacija koja je osvojila drugo mjesto na 3. Balkanskom WuShu prvenstvu u Turskoj ove godine", kaže Nokto, koji je i trener Ving Tchun Kung Fu Klub "Panther" iz Tuzle koji su proteklih jedanaest prvenstava bili najtrofejniji klubu BiH.

WuShu je kineska borilačka vještina, umjetnost, disciplina, koja objedinjuje mnogo različitih stilova, a sve je popularnija u našoj zemlji.