Konačno i u BiH
0

U Sarajevu otvoren moderni Centar zdravog sporta

Piše: Edin Isanović
Početkom desetog mjeseca ove godine u Sarajevu je otvoren Centar zdravog sporta VO2max. Naime, Admir Muminović i Erduan Kafedžić uspjeli su u namjeri da i BiH konačno bude u korak sa Zapadom. Inače, ovo je prvi savremeni centar ovakve vrste u našoj državi.

Osnovni cilj jeste očuvanje i unapređenje zdravlja, rješavanje viška tjelesne mase. Također, stručni tim pruža korisne savjete za samostalno vježbanje. S druge strane, za najmlađe je moguće uraditi test i selektirati talentiranu djecu za odgovarajući sport.

U ekskluzivnom razgovoru za Sarajevo-x.com Erduan Kafedžić, profesor sporta, je istakao primarne ciljeve.

“Filozofija našeg tima stručnjaka zasniva se na postavljanju realnih, programski orjentisanih ciljeva. Njima prethodi primjena specifičnih dijagnostičkih testova i postupaka pomoću savremenog instrumentarija. Utvrđivanje stanja treniranosti ispitanika, nezaobilazan je i naročito važan postupak. Osim toga, dijagnostika je prvi korak u transformacijskim postupcima za sva područja primjenjene kineziologije, jer je promjene nemoguće kontrolisati bez savremene dijagnostike. Testirati se mogu svi sportisti, bez obzira šta treniraju. Mi imamo i odgovarajući certifikat kako bi se bavili ovim poslom. Svi podaci do kojih dođemo su strogo čuvani,” ističe Kafedžić.

Test pokaže dobre i loše strane Erduan podvlači da je do sada urađeno mnogo testova.

“Već je testirano preko četrdeset sportista. Između ostalih bio je jedan mladi nogometaš Željezničara. Naravno nikada ne otkrivamo identitet. Recimo kod pomenutog igrača tima sa Grbavice rezultati su pokazali da se nije stručno radilo sa njim. Skrenuli smo pažnju na to i još nemam povratnih informacija. Ovakva testiranja su neizostavna na Zapadu, a mislim da će vremenom i kod nas postati sastavi dio priče. Nezamislivo je da jedan nogometaš potpiše ugovor, recimo, za Romu, Real ili Bayern, a da se ne podvrgne ovakvom testiranju. Pored sportista i rekreativci mogu vidjeti u kakvom je stanju njihov organizam. Pokažu se dobe i loše strane. Dakako, vrhunskim sportistima ovo mnogo pomaže”.

Profesor sporta apostrofira da je Karate klub Bushido testirao sve svoje takmičare. Također, kazao je kako se nada da će rezultati bh. sportista u budućnosti biti još bolji uz ove analize. Cijena zavisi od vrste testiranja, a Centar zdravog sporta VO2max nalazi se u sarajevskom naselju Aneks. Svi zainteresovani mogu se javiti na mail [email protected].

Centar svoju ulogu ima i u planiranju i programiranju treninga, trenažnog procesa, planiranju prehrane i suplementacije (izrada prehrambenog plana), pedagoško-psihološkoj dijagnostici (savjetovanje), trenerskim kursevima (seminari, savjetovanja, simpoziji i sl.), pisanju stručnih i naučnih radova iz oblasti sporta, dijagnostike, treninga, prehrane i suplementacije.

Centar zdravog sporta VO2max raspolaže opremom renomiranih proizvođača iz oblasti sportske dijagnostike, kao što je: Uređaj za kardiopulmonarno testiranje "Cosmed“, aparat za mjerenje laktata "Lactat scout SensLab“, aparat za mjerenje šećera "Roche“, dinamometar "Takei“, vaga i bodyanalizer "Soehnle professional“, visinomjer "Seca“, ergometri: bicikl "TechnoGym“ i tredmil "LifeFitness“, pulsimetri "Polar“, kaliper "Hartpenden Skinfold“, pulsni oksimetar "LBS Medical“, klupica za dohvat u sjedu "Takei“, tlakomjer "Omron“ i drugo.

Primjenom pomenute opreme i dijagnostičkih postupaka možemo doći do vrijednih podataka, koji daju odgovor na mnoga pitanja.

Neki od njih su: Rf (respiratorna frekvenca), VE (minutni volumen disanja), VE/VO2 (disajni ekvivalent), FeO2 (porast koncentracije O2 pri ekspiriju), SBp (sistolni krvni pritisak), DBp (dijastolni krvni pritisak), METS (metabolički ekvivalent), SpO2 (nivo kiseonika u krvi), VO2 (disajni ekvivalent), VO2max (maksimalna potrošnja kisika), vVO2max (brzina pri maksimalnoj potrošnji kisika), VO2 na ANP (potrošnja kiseonika na anaerobnom pragu), ANP (anaerobni prag), vANP (brzina pri kojoj je ostvaren ANP), FSmax (maksimalna srčana frekvenca), FS na ANP (srčana frekvenca pri dosezanju ANP-a), ANP%VO2max (potrošnja kisika pri anaerobnom pragu), La/max (maksimalna koncentracija laktata u krvi), La/5' i 10' (nivo laktata nakon 5' i 10' opterećenja, ŠUK (šećer u krvi prije, u toku i nakon tjelesne aktivnosti), RMR (bazalni metabolizam), REE (potrošnja energije tokom specifične tjelesne aktivnosti), TV, TT, obim ekstremiteta i dijametar zglobova, sasatav tijela (procenat potkožnog masnog tkiva, mišića i vode u tijelu).

Za kraj treba istaći da se prije testiranja vrši mjerenje visine, vaganje, body analiza (količina potkožnog masnog tkiva), mjeri se statička snaga, te na kraju funkcionalna dijagnostika (test progresivnog opterećenja).