Biciklisti na stazi
14

U Sarajevu održan šesti Tour de Igman

Klix.ba
U organizacij BK TREK Team Sarajevo, jučer je održan šesti po redu Tour de Igman. Iako je tokom sedmice bilo dosta promjenjivo vrijeme sa kišom, jutro je osvanulo sunačano i izvuklo na start u Velikoj aleji preko 300 registrovanih biciklista.

Trek Team godima promovira rekreativni biciklizam, kako u zemlji tako i u okruženju, i najveće su udruženje tog tipa u regionu. Ovim događajem imaju za cilj promociju zdravog i modernijeg načina življenja, promociju ovog sporta i olimpijske planine Igman, generalno promociju biciklizma i korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, te motivaciju građana za učešćem u outdoor aktivnostima.

Registracija je počela u 9:00 sati i u zakazano vrijeme biciklisti su krenuli prema Igmanu, te po sunčanom danu uživali u druženju i čarima ove planine. Pored biciklista, jučer su četvorica trkača iz TREK Teama istrčali i trail trku do Velikog polja u dužini 27,5km, te Samir Habota idejni kreator ovog eventa najavljuje mogućnost održavanja trail trke u sastavu Tour de Igmana u 2019. godini.

Događaju je prisustvovao veliki broj djece i to je ono što najviše obradovalo organizatora. Svi su uspješno dopedalali do cilja. Također, na touru je bilo predstavnika iz nekoliko klubova izvan Kantona Sarajevo, a najbrojniji su bili Tešnjaci, kojih je došlo preko 30. Standardno su tu bile ekipe iz Kaknja, Olova, Pala, Lukavice, Visokog, Zenice, Mostara.

Prilikom dolaska biciklista, na Velikom polju ih je dočekao zajedički ručak, planinski tradicionalni grah, te osvježenje koje su obezbijedili sponzori projekta.

Tour de Igman je i ove godine protekao vrlo uspješno. Organizatori su zaovoljni odzivom učesnika. Ešef Veispahić, vođa Tour de Igman, zahvalio se na kraju svim učesnicima, te pozvao bicikliste da što više koriste priliku da borave u prirodi i uživaju u vožnji biciklom.