sport
119

U Sarajevu održan najveći modelarski aeromiting u BiH

Klix.ba
U Sarajevu je jučer održan najveći modelarski aeromiting u BiH. Ovaj aeromiting nije imao takmičarski karakter, nego se radilo o "redovnom" druženju aeromodelara iz cijele Bosne i Hercegovine koje je privuklo čak 120 posjetilaca, dok je u zraku bilo više od 100 letjelica.

Modelari su donijeli svoje letjelice te organizovano demonstrirali vlastite sposobnosti i umijeća u upravljanju modelima na daljinsko upravljanje i time prikazali i mogućnosti letjelica. Većina letjelica je izrađena ručno od modelarskog materijala, ali je bio i određen broj tvorničkih modela. Ovi modeli ne smatraju se dječijim igračkama.

Mitingu je prisustviovalo više od 120 aeromodelara i posjetilaca iz Mostara, Posušja, Banja Luke, Prijedora, Gračanice, Živinica, Tuzle, Visokog, Kiseljaka i Sarajeva, od kojih je najmanje 60 aktivnih "letača". U zraku je ukupno bilo više od 100 različitih modela jedrilica, aviona, letećih krila, helikoptera i multikoptera. Letjelo se letjelicama maksimalne težine do 5 kilograma i to potpuno kontrolisano putem uređaja za upravljanje. Letovi su bili isključivo u vidokrugu i sa maksimalnim brzinama letenja do 250 km/h.

Ovaj aeromiting je djelo entuzijasta i nije djelo ni jednog aktivnog aerokluba.

Aeromodelarstvo je grana tehničke kulture, koja je u BiH gotovo u potpunosti zamrla, a održava nekoliko desetina aktivnih aeromodelara u BiH.

Aeromodelarstvo je grana modelarstva koja se bavi letećim modelima aviona. Razlika između modelarstva i maketarstva je da su modeli funkcionalni prikaz nekog predmeta, u ovom slučaju aviona ili ostalih letjelica.

Svojevremeno se aeromodelarstvo smatralo aktivnošću kojom se prvenstveno bavi mlađi dio populacije, međutim danas se aeromodelarstvom bave od najmlađih do vrlo starih osoba, svih stručnih sprema i zanimanja. Kad se govori o aeromodelarstvu, ljudi koji nisu upoznati s njegovim osnovama često uopće ne razumiju o čemu je riječ. Jedna od bitnih odrednica aeromodelarstva jest da je uvijek riječ o letećim modelima, a ne maketama (iako se rade i leteće makete). Također treba razlikovati aeromodelarstvo u kojem se modeli izrađuju "za dušu" modelara koji uživa u njihovoj izradi i letu i natjecateljsko modelarstvo u kojima se aeromodelari sa svojim modelima natječu u različitim kategorijama odnosno klasama.

Za razliku od BiH, u svijetu je aeromodelarstvo izuzetno popularno, a istraživanja govore o tome da se u biznisu sa proizvodnjom i sa trgovinom aeromodelarskog materijala, dijelova i gotovih letjelica godišnje „okrene“ oko 15 milijardi dolara.

Aeromiting se održavao u nenaseljenom području Hrasničkog polja, koje se nalazi između Hrasnice i Sokolović Kolonije.