Više kategorija
20

U Sarajevu 23. augusta počinje prvenstvo jugoistočne Evrope u orijentacionom trčanju

H. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Orijentiring savez Federacije Bosne i Hercegovine je organizator i domaćin ove godine najveće petodnevne međunarodne sportske manifestacije u orijentaciji u jugoistočnoj Evropi.

U Bosni i Hercegovini u olimpijskom gradu Sarajevu i na olimpijskoj planini Igman od 23. do 27. augusta ove godine održaće se međunarodno prvenstvo jugoistočne Evrope u orijentacionom trčanju u više kategorija.

Svečano otvaranje i defile takmičara 12. Prvenstva jugoistočne Evrope u orijentacionom trčanju za seniore, juniore i kadete (SEEOC 2023); 11. Prvenstva za veteran (SEEMOC 2023) i treći Sarajevo orijentiring open biće upriličeno u četvrtak 24.08.2023. godine na platou Centra Skenderija u Sarajevu u 14,00 sati.

Ova natjecanja se boduju za svjetsku rang listu (WRE). Do kraja jula prijavljeno je 450 takmičara iz 19 zemalja. Prve trke u sprintu održaće se u Velikom parku općine Centar u Sarajevu dana 24.08.2023 godine u 10,00 sati.

Sve ostale orijentiring trke u srednjoj stazi, dugoj stazi i štafeti će se održavati na Velikom polju olimpijske planine Igman u dane 25., 26. i 27. augusta 2023. godine sa početkom u 10,30 sati.

Nastupaju reprezentacije država članica međunarodne orijentiring federacije (IOF) iz regije u svim dobnim uzrastima. Smještaj takmičara je obezbjeđen u studenskom domu Nedžarići u Sarajevu.

Takmičari se bore za titule prvaka jugoistočne Evrope u orijentacionom trčanju te za pobjednike natjecanja Sarajevo open 2023. godine. Proglašenje pojedinačnih pobjednika po kategorijama i najboljih nacionalnih reprezentacija u orijentacinom trčanju u ukupnom poretku za 2023. godinu održaće se u nedjelju 27.08.2023. godine u poslijepodnevnim satima kada se međunarodna sportska manifestacija zatvara.

Organizator je izvršio sve neophodne pripreme za ovaj najveći međunarodni sporski događaj u jugostočnoj Evropi u orijentacionom trčanju i nada se da će gosti našeg grada osjetiti gostoprimstvo, toplinu i dobrotu naših ljudi i da će pokazati svoj sportski i takmičarski duh.