1.950 učesnika
476

U Sarajevo doputovala prva smjena finalista Sportskih igara mladih

E. B.
Finalisti 9. BH Telecom Sportskih igara mladih doputovali su jutros u Sarajevo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Takmičenja Igara su u prethodnom periodu održana u 38 bh. gradova, a prvoplasirani pojedinci i ekipe predstavljat će svoje gradove, te se boriti za titulu najbolji u državi kao i plasman na Međunarodno finale Igara u Splitu na kojem će učestvovati njihovi vršnjaci iz Srbije i Hrvatske.

Najmlađi su spremni za takmičenja, ali i za sjajno druženje, s obzirom da će Grad Sarajevo narednih pet dana biti centar sporta i mladosti te glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. U 2019. godini na Igrama je učestvovalo više od 50.000 dječaka i djevojčica iz svih dijelova države, a 1.950 najboljih će biti dio Velikog finala u Sarajevu.

"U Doboju nam je bilo super na Igrama i uprkos stvarno jakim ekipama uspjeli smo ostvariti plasman na finale u Sarajevu. Mislim da je ovdje stvarno velika konkurencija i da će se svi boriti za odlazak u Split ali najvažnije nam je da se zabavimo i družimo", istakao je Danijel Milanović, kapiten ekipe ŠF Rudanka Doboj.

Mališanima će pored takmičenja biti upriličen i poseban program u vidu zabavno-edukativnih radionica, obilazak glavnog grada i svih znamenitosti u saradnji sa kompanijom Centrotrans-Eurolines te domaćinima Igara, Gradom Sarajevo i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo - Visit Sarajevo. Također, Igre i ove godine u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, implementiraju projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" te u duhu toga svi mališani su obećali fer plej na terenima.

"Prošle godine smo u Sarajevu osvojile treće mjesto na Velikom finalu. Nadam se da ćemo ove godine biti još bolje. Od finala, pored dobrih rezultata i fer pleja, očekujem vidjeti neke stare prijatelje koje sam upoznala prošle godine na Igrama i super zabavu", rekla je Lejla Spahić, kapiten košarkaške ekipe Vitez iz Viteza.

U saradnji sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH po kome ovo finale i nosi simboličan naziv, djevojčice i dječaci će zajedničkim snagama učiti o načelima olimpizma ali i sporta te obići Olimpijski muzej u Sarajevu.

Takmičenja u košarci u okviru Kinder+Sport Cupa počinju danas u 16:30 sati u dvorani Gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije u Sarajevu, dok će svi zainteresovani, takmičenja u okviru Poli Cupa, takmičenja u nogometu za mlađu kategoriju 2008. godište i mlađi, moći pratiti u Dvorani Mojmilo od 16 sati.

Nogometne utakmice za kategoriju 2004. godište i mlađi u okviru Coca-Cola Cupa, održat će se sutra, 4. 8. 2019. godine u SRC u Halilovićima sa početkom 8:30 sati te je ulaz na sve terene potpuno besplatan.

"Osvojili smo Coca-Cola Cup u Brčkom i iskreno se nadamo da ćemo i u Sarajevu biti prvi ali najbitnije nam je da sve bude zabavno. Među finalistima su nam prijatelji iz Gračanice, a nadamo se da ćemo upoznati još više drugova i drugarica sa kojima ćemo se družiti", izjavio je Aldin Šuvalić igrač ekipe GFC Brčko iz Brčkog.

Svečana dodjela medalja za državne predstavnike iz prve smjene finalista održat će se 4. 8. 2019.godine u 18:50 sati u Sportskoj dvorani na Mojmilu.