Olimpijske igre
0

U Pekingu 4.500 doping testova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Olimpijske igre u Pekingu mogle bit će rekordne po broju dopingu testova, izjavio je čelnik Svjetske anti-doping agencije John Fahey.

On je kazao kako će u Pekingu biti napravljeno 4.500 testova, 1.150 više nego prije četiri godine u Atini, kada su 24 sportaša bila pozitivna.

"WADA i kineski organizatori su za Igre u Pekingu osigurali dosad najbolje uvjete za rad naših anti-doping ekipa i garantiram da će svaki pokušaj varanja biti kažnjen. Iako je svijest o dopingu kod sportaša, kao i strah od otkrivanja kod prekršitelja, na mnogo većoj razini nego prije četiri godine u Atini, držim da će broj uhvaćenih ipak biti znatan", kazao je Fahey.

Čelnik WADA-e je upozorio na genski doping, za koji njegova organizacija još nema metode za otrivanje, ali je i najavio da će znanstvenici u WADA-i uskoro pronaći formulu za borbu i protiv tog najnovijeg načina varanja u sportu.

Kod genskog dopinga u tijelo sportaša unose se geni potpuno identični prirodnim, ali su rezultat sintetičkog gena, namijenjenih jačanju, stimulaciji i izdržljivosti mišićne mase. Uzimanjem uzoraka urina i krvi ne detektira se genski doping.

"Genski doping je iznimno opasan, nije opasan samo za zdravlje, već može biti smrtonosan i često rezultira leukemijom", zaključio je Fahey.