Vaterpolo turnir "Ivica Bačić"
0

U Neum dolazi reprezentacija Brazila i Pele

Piše: E. B.
Ivica Bačić (Foto: Zeda)
Ivica Bačić (Foto: Zeda)
Drugi Memorijalni vaterpolo turnir "Ivica Bačić", koji se igra u znak sjećanja na čovjeka zaslužnog za postojanje vaterpolo kluba Jadran i čovjeka koji je jedan od osnivača Vaterpolo saveza Federacije BiH, biće održan 18. i 19. avgusta u Neumu.

Pored domaćina Jadrana na turniru će nastupiti reprezentacija Brazila, juniorska reprezentacija Češke i praška Slavija. Zbog ovog turnira Česi su svoje osmodnevne pripreme, na koje već petu godinu zaredom dolaze u Neum, prilagodili ovom terminu.

Na čelu brazilske reprezentacije, koja povodom Olimpijskih igara u Riu 2012.godine ponovno puno ulaže u sve sportove, će sa trenerske klupe Pele. Naravno ne radi se o slavnom nogometašu, nego je u pitanju hrvatski trener Goran Sablić – Pele, koji je doveo reprezentaciju Brazila na pripreme u Split, a u spomen na prijateljstvo s pokojnim Ivicom Bačićem, sudjelovat će i na turniru.

Dolazak na finalnu utakmicu, koja se igra u petak u 20:30, najavili su i hrvatski reprezentativci koji su igrali u Neumu Andro Bušlje, Nikša Dobud, Pavo Marković i Boris Pavlović, zatim vaterpolo stručnjaci Emil Nikolić i Alen Bošković, kao i još mnoga druga poznata imena iz svijeta vaterpola.

Najkvalitetnija bh vaterpolo ekipa Jadran Neum (Foto: Zeda)
Najkvalitetnija bh vaterpolo ekipa Jadran Neum (Foto: Zeda)
Da kažemo nekoliko riječi i o legendi bh vaterpola Ivici Bačiću, jer ovaj međunarodni turnir najbolje potvrđuje koliko je Bačić bio popularan budući da dolaze ekipe iz različitih dijelova svijeta, a poznati ljudi na tribinama poput europskih prvaka Bušlje i Dobuda.

Ivica Bačić je najviše učinio kada je u pitanju vaterpolo u našoj zemlji, čovjek koji je neizmjerno volio sport i koji je svojim ponašanjem bio primjer svima. Ivica je preminuo nakon kratke i teške bolesti 2009.godine u Zagrebu, a vaterpolo je zavolio još kao srednjoškolac u Dubrovniku, kada je počeo da trenira u VK Jug.

Sada davne, a ratne 1994. godine sa prijateljima Bačić je osnovao Hrvatski vaterpolo klub Jadran iz Neuma, koji se već 15 godina u nedostatku bh.lige takmiči u drugo Hrvatskoj ligi. Intezivno je radio na promociji vaterpola u Bosni i Hercegovini, a najzaslužniji je i za gostovanje reprezentacije Japana u Sarajevu, koja je 2008. odigrala revijalni susret sa nezvaničnom reprezentacijom BiH.

Vaterpolisti neumskog JadranaF (Foto: Zeda)
Vaterpolisti neumskog JadranaF (Foto: Zeda)
Ivica je davao i svesrdnu podršku novoformiranim klubovima iz oba bh. entiteta, iz Sarajeva i Banjaluke, a takođe je pružio veliku pomoć i entuzijastima iz Zenice koji ovih dana privode kraju posao oko osnivanja kluba», govori o ovom izuzetnom sportskom zanesenjaku Branimir Butigan, sekretar kluba Jadran.

Pokojni Ivica Bačić bio je predsjednik Vaterpolo saveza Federacije BiH i težio da se što prije oformi i državni vaterpolo savez i reprezentacija Bosne i Hercegovine i ostaje nam u amanet da mu ispunimo želju.