{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Maglaju postoji jedini bh. klub u korfballu

S
8.12.2009. u 10:26
0
18
U Maglaju postoji jedini bh. klub u korfballu
0
U Maglaju postoji jedini bh. klub u korfballu
Korfball je veoma zanimljiv sport koji se u Holandiji počeo igrati još davne 1902. godine, a zatim se proširio u gotovo sve evropske zemlje. U Bosnu i Hercegovinu, tačnije gradić Maglaj, stigao je 1998. godine zahvaljujući španskom korfball klubu 'La Rotllana'. Danas se u Bosni i Hercegovini korfball igra samo u Maglaju i s obzirom da igrači nemaju protivnika u svojoj zemlji uglavnom putuju na internacionalne turnire gdje ostvaruju zapažene rezultate.
Korfball je jedini sport na svijetu u kojem zajedno igraju i muškarci i žene, s tim da je jedno od pravila da muškarac igra odbranu isključivo nad muškarcem, a žena 'čuva' ženu.

Sve što je potrebno za ovaj sport jeste igralište slobodnih dimenzija, dvije ekipe od po osam igrača (četiri muškarca i četiri djevojke), dva korfa i jedna lopta. I igra može početi.

Pogodak se postiže onda kada se lopta ubaci, odozgo, kroz obruč korfa, a nakon dva pogotka ekipe mijenjaju zone napada i odbrane.


Ovaj sport, koji se može igrati u dvorani, na poligonu, na travi ili u vodi, veoma je popularan u bosanskohercegovačkom gradiću Maglaj. No, s obzirom da je jedini korfball klub u Bosni i Hercegovini nije bilo prilike za igranje utakmica u BiH, te su članovi ovog kluba uglavnom putovali na internacionalne turnire u Španiju, Belgiju, Mađarsku, Škotsku... Klub koji je na tim turnirima ostvarivao zapažene rezultate, kao jedni predstavnik Bosne i Hercegovine u korfballu, primljen je u Internacionalnu Korfball Federaciju (IKF) kao pridruženi član, na osnovu sastanka čelnika IKF-a u Pretoriji u Južnoj Africi. Također, korfball klub 'Maglaj' je i sam organizovao svake godine internacionalne turnire, koji su bili veoma posjećeni i cijenjeni.

I upravo ovog mjeseca, tačnije 12. decembra 2009. korfball klub 'Maglaj' putuje u Beograd gdje će odigrati utakmicu protiv korfball kluba iz Srbije.


Ovaj sport ima veoma dugu tradiciju, a posebno je zanimljiv iz razloga što pruža jednake mogućnosti za oba spola. Zanimljiva su i pravila korfballa među kojima su i ta da nema induvidualne igre, trčanja za loptom, igre nogama, diranja korfa, ali ni grubih kontakata, jer svaki imalo grublji kontakt predstavlja faul ili penal.

Korfball kao sport je nastao 1901. godine u Holandiji, a osmislio ga je učitelj Nico Broekhuysen. Najprije, ovaj sport je bio baziran na starom švedskom sportu zvanom 'ringball', da bi se nakon toga razvio u 'korfball'.


Danas se korfball igra u više od 40 zemalja diljem šest kontinenata, ali Holanđani još uvijek dominiraju ovim sportom. No, korball se vše ne igra smao po školama, nego i na Univerzitetima diljem svijeta, ima svoj Sbjetski kup, a korfball se igra i na Svjetskim igrama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: