Nakon petogodišnje pauze
24

U Konjicu počeli skokovi u Kazan: Ekstremno takmičenje skakanja u rupu omeđenu stijenama

G. Š.
U Konjicu je nakon petogodišnje pauze počelo 20. Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu pod nazivom "Skok u Kazan", koje je u borbi za titulu najboljeg okupilo 16 najboljih skakača iz regije.

Organizator ovog događaja Elmir Miro Hadžialić nam kaže kako je povratak ove manifestacije u Konjic od velikog značaja jer se radi o tradiciji toga kraja.

"Uspjeli smo zahvaljujući podršci Grada Konjica, a na inicijativu gradonačelnika Osmana Ćatića ovu priču ponovo pokrenuti sa ciljem da obnovimo ovu konjičku tradiciju", kaže Hadžialić za Klix.ba.

Pojasnio je kako se skače sa visine od 14 metara u Neretvu.

"To je prirodna rupa u vodi dubine dva metra omeđena stijenama, a Neretva je tu negdje oko pola metra do 60 centimetara dubine i potrebno je da se ta rupa pogodi. Izuzetno su opasni skokovi, ali učestvuju samo probrani takmičari, sa iskustvom i na poziv. Tako da ove godine imamo 16 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regiona", pojasnio je naš sagovornik.

Šampionsku titulu će braniti Konjičanin Danko Dangubić koji se prije pet godina izborio za naslov prvaka "Skokova u Kazan" i okitio laskavom titulom najbolje "Konjičke laste".