Deveto izdanje
86

U Jajcu svečano otvorene Sportske igre mladih uz koncert Crvene Jabuke

Klix.ba
Devete BH Telecom Sportske igre mladih svečano su otvorene u Jajcu uz spektakularni vatromet i koncert Crvene Jabuke pod pokroviteljstvom Općine Jajce.

U prijepodnevnom programu sa više od 1.500 učenika iz svih osnovnih škola u Jajcu, upriličena je svečana ceremonija paljenja baklje odakle je poslana poruka mira, prijateljstva, tolerancije i zajedništva, te je na ovaj način označen početak još jedne sjajne SIM turneje radosti. Svi prisutni su uživali u zabavnom programu u kojem su učestvovali najmlađi stanovnici ovog grada, a među zvanicama su bili brojni općinski predstavnici na čelu sa načelnikom Općine Edinom Hozanom te ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić.

"Presretan sam što je naš grad dobio domaćinstvo ovako jednog značajnog događaja u BiH za djecu. Vjerujem da će biti puno pozitivne priče poslije ovih Igara, da ćemo ponijeti jako lijepe uspomene, ali i iskustvo iz Jajca", rekao je općinski načelnik Edin Hozan.

Svojim prisustvom, otvaranje su uveličali i v.d. direktor izvršne direkcije za razvoj poslovanja kompanije BH Telecom, gospodin Elvedin Kanafija i Direktor Američke misije za međunarodni razvoj – USAID, gospodin Peter Duffy koji je ovom prilikom proglašen Počasnim Ambasadorom Sportskih igara mladih.

"Ovo je zaista uzbudljiv događaj za nas. USAID je već pet godina uz Sportske igre mladih, a podržavamo ih jer je zaista pozitivna priča u Bosni i Hercegovini, priča koja raste iz godine u godinu. Prve godine kada smo se uključili u projekat, u Igrama je učestvovalo oko 21.000 dječaka i djevojčica, a ove godine će ta brojka biti oko 55.000 mališana. Svi ovi brojevi pokazuju veliku želju najmlađih da učestvuju u nečemu pozitivnom u toku ljeta i da upoznaju prijatelje iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine", istakao je Peter Duffy, Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Pored mnogobrojnih sportskih saveza i klubova u BiH, BH Telecom već devet godina podržava Igre.

"Ponosni smo partneri ovog projekta i od samog početka smo prepoznali da Igre donose boljitak i radost u gradove kroz koje prolaze i možda najbitnije zajedništvo u Bosni i Hercegovini. Stajat ćemo uz ovaj projekat čvrsto kao i do sada, kao i sve projekte koji donose prosperitet našoj državi", kazao je Elvedin Kanafija, direktor izvršne direkcije za razvoj poslovanja kompanije BH Telecom.

Nakon samog otvaranja, mališani su uživali u takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici, a najbolji su se okitili medaljama. U večernjim satima oko 4.000 stanovnika Jajca, ali i svih okolnih gradova, uživali su u šestominutnom vatrometu kojim je započeo koncert Crvene Jabuke.

Zabava uz sportska takmičenja za kategoriju 2004. godište i mlađi u sportskim disciplinama: mali nogomet, rukomet, košarka i odbojka bit će održana danas, u Gradskoj dvorani u Jajcu. Pobjednici takmičenja u Jajcu ostvarit će plasman na Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu, koje će se održati od 2. augusta do 7. augusta gdje će odmjeriti snage sa mališanima iz ostalih 37 bh. gradova.

SIM turneja radosti je u prethodnom periodu održana u Širokom Brijegu, Mostaru, Gračanici, Doboju i Vitezu, a naredni gradovi domaćini Igara su Srebrenik, Tuzla i Banovići.