U Istočnom Sarajevu zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival

Piše: K. H./Klix.ba
15.2.2019. u 21:02
304
125
U Istočnom Sarajevu zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival
304
1/13 Foto: M.O./Klix.ba
2/13 Foto: M.O./Klix.ba
3/13 Foto: M.O./Klix.ba
4/13 Foto: M.O./Klix.ba
5/13 Foto: M.O./Klix.ba
6/13 Foto: M.O./Klix.ba
7/13 Foto: M.O./Klix.ba
8/13 Foto: M.O./Klix.ba
9/13 Foto: M.O./Klix.ba
10/13 Foto: M.O./Klix.ba
11/13 Foto: M.O./Klix.ba
12/13 Foto: M.O./Klix.ba
13/13 Foto: M.O./Klix.ba
Svečanom ceremonijom ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu zatvoren je 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se od 10. do 16. februara održavao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.
Ceremonija zatvaranja održana je ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu. Počela je koncertom Van Gogha, uslijedila je dodjela medalja, a nakon toga uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

"Čestitam sportistima na ostvarenim rezultatima. Nadam se da će se nakon EYOF-a dobar glas o Istočnom Sarajevu čuti daleko. Narednom domaćinu želim uspjeh u organizaciji. Drago mi je što ćete baš ovdje u Istočnom Sarajevu uzeti zastavu. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji ovog festivala. Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima bio nam je potreban i neophodan", rekao je Vuković.

Nakon toga obratio se i Abdulah Skaka koji je rekao da su na EYOF-u pobijedili sport, mladost i budućnost.

"Zahvaljujući EYOF-u upoznali smo i ugostili divne ljude iz mnogih zemalja, okupili smo se oko projekta koji nas je povezao sjajnim vrijednostima. Na kraju, pobijedio je sport, pobijedila je mladost i pobijedila je budućnost", rekao je Skaka.

Na kraju, prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Nakon spuštanja zastave, na ceremoniji je bila upriličena i primopredaja zastave između ovogodišnjeg i organizatora narednog EYOF-a čiji je domaćin finski Lahti, čime je zvanično završen EYOF 2019.

Na EYOF-u se takmičilo 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji su se nadmetali u osam različitih sportova.

Bosnu i Hercegovinu je na EYOF-u predstavljalo 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje), ali nijedan bh. takmičar nije uspio osvojiti medalju pa smo tako i nakon 14. izdanja ovog takmičenja još uvijek bez medalje.

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, a Norvežani su ukupno osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četiri zlata i bronze te tri srebra.

Zanimljivo, od zemalja iz regiona jedino je Slovenija osvojila dvije srebrne medalje, dok Hrvatska i Srbija na ovogodišnjem EYOF-u nisu osvojili nijednu medalju.

Među osvajačima medalja nalaze se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.


Komentari (125)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: