Mladi sportisti
7

U Hrasnici održano državno prvenstvo u aviomodelarstvu, snage odmjerilo 20 takmičara

A. D.
Danas se u Hrasnici pod pokroviteljstvom Vazduhoplovnog Saveza Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Aerokluba „Krila Sarajeva“ održalo Državno prvenstvo u Aviomodelarstvu u klasi slobodnoletećih modela A1 u konkurenciji Juniora.

Nastupilo je dvadeset takmičara iz bosansko-hercegovačkih aeroklubova, a pobjedu u pojedinačnoj konkurenciji nakon izjednačene borbe, te istog broja bodova, odlučio je fly-off između takmičara Faruka Čabaravdića iz Aerokluba „Izet Kurtalić - Visoko“, te Elvina Gašija iz Aerokluba „Ilidža“.

Duži let u fly-offu ostvario je model Elvina Gašija sa vremenom od dva minuta i deset sekundi dok je drugoplasirani Faruk Čabaravdić ostvario vrijeme od jednog minuta i dvadeset sedam sekundi.

Treće mjesto osvojila je Dalila Halak iz Aerokluba „Krila Sarajeva“. U ekipnoj konkurenciji najuspješniji je bio Aeroklub „Ilidža“ sa osvojenim prvim mjestom, zatim se na drugom mjestu našao Aeroklub „Izet Kurtalić - Visoko“, dok je treće mjesto zauzeo Aeroklub „Zenica“.

Valja naglasiti da se sve više mladih takmičara odlučuje za ovaj zahtjevan tehnički sport u kojem takmičenje traje 8 sati, te da je Bosna i Hercegovina višestruki prvak svijeta i Evrope u ovom sportu.